Slikarstvo iza levijatnog crnila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinska slikarica Tea Bicic samostalno se predstavila u galeriji Aneks Multimedijalnog centra Luka. Posljednja ovogodišnja izložba, u prijateljskom tonu, kako je prilikom otvorenja izložbe naglasila Mirjana Grahovac Vojinovic, voditeljica galerije, pripala je upravo Tei Bicic, suradnici i tajnici udruge MMC-a Luka. Proslov kataloga napisao je povjesnicar umjetnosti Mladen Lucic, koji je ujedno i otvorio izložbu.

- Tein posljednji ciklus nastavak je njezinih dosadašnjih istraživanja, a posebno mi je drago što je njen rad ovoga puta ujedno i najzreliji rad koji smo imali prilike vidjeti. Primjer je to recentnog slikarstva koji suvremena istarska scena trenutno posjeduje, a koje spada u sam vrh kreativnog stvaralaštva, kazao je izmedu ostaloga Mladen Lucic.

Prazno platno priziva moje kretanje. Novi prostori iznutra pokazuju se prema vani. Tražim krila sakrivena duboko iza moci crnog uma, napisala je o svojem radu Tea Bicic te njeno promišljanje valja uzeti kao smjernicu daljnjeg razmatranja i disertacije o posljednjem ciklusu. Autorica je za motiv u dosadašnjem radu uzimala pretežno figurativne motive (uglavnom motivi iz bestijalnog svijeta kao što su riba ili bivolje glave) te ih je postupno, a u maniri apstraktno-ekspresionistickih postulata, dovodila do samog ruba apstrakcije.

Posljednji je ciklus pak apstrahiran do krajnje granice i to takticki, sustavno i znalacki. Radi se o gestualnom slikarstvu sa socnim, frontalnim nanosima crnila, iza kojih se, kako i sam naslov kaže, dogada ostatak slikarske igre. Dakle, crno je (koje u Teinom slucaju zacudo nije teško, depresivno i sumorno vec nekako levitirajuce) u prvom, dok se ostale, uglavnom jarke boje javljaju iz drugog plana.

Tea Bicic rodena je 1979. Godine. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, odsjek grafickog dizajna. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, u klasi prof. Paola Tessarija. Clanica je HDLU-a Istre i tajnica je udruge MMC Luka Pula. Izlagala je na mnogobrojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi u Labinu.

Izložba se može pogledati do 8. prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter