Slikarstvo i glazba spojeni u dvorištu Gradske radionice

Gradska radionica (M. Ra.)
Gradska radionica (M. Ra.)

U dvorištu Gradske radionice sinoć su se spojili slikarstvo i glazba u sklopu programa Gradionica - Vrtni đir. Slikari iz Gradske radionice dovršavali su rad na velikoj narativnoj likovnoj kompoziciji "Istarska elegija".

Nakon toga slikarska scena nadopunjena je glazbenom jer je ispred slike nastupio makedonski kvartet Tawuse Melek kojeg čine klarinetist Blagojče Stojčevski, bubnjar Dragan Teodosiev, gitarist Blagoja Gligorovski i basist Andrej Karadžoski. Bend je to propituje granice world musica, a njihov zvuk odražava trenutno okruženje i inspiraciju zbog čega se uklapa u koncept djelovanja Gradske radionice.

- Ovaj spoj slike i glazbe je bio svojevrsni eksperiment kako kaže programski koordinator Gradske radionice Boris Bogunović. „Gradska radionica je poznata da je od 1990-ih radila murale u gardu pa na ovaj način imamo jedan pristup zajedničkog slikarstva. Ovo je bila prilika da na ovoj velikoj kompoziciji spojimo naše slikarstvo i glazbena druženja koja inače isto tako organiziramo“, kaže Bogunović.

Ovom prilikom nastavili su raditi na ovoj kompoziciji nazvanoj „Istarska elegija“, to je slika na drvenoj ploči veličine 4.7 x 1.8m čime su htjeli upoznati ljude s time i postići da dođu sami slikati, što je pristup koji su radili otpočetka na slikama i u Naučnoj biblioteci i u Vijećnici. Nekoliko ljudi se preksinoć njihovom pozivu odazvalo i sudjelovalo.

- Mi smo pripremili motive i boje, a mogli su raditi i s mentorom po uputama. Za početak smo zadovoljni, kaže Bogunović.

Slika je tu večer poslužila kao scena ispred koje je zasvirao bend, nakon čega se vraća u atelje gdje će se dovršiti, no još se ne zna točno gdje će nakon toga biti postavljena.

Na koncertu je prisustvovalo 80-ak ljudi, a nakon koncerta je nastavljeno druženje uz jam session makedonskih i domaćih glazbenika. (M. Ra.)

 


Podijeli: Facebook Twiter