Slikar koji je bivao sve mladi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba slika Slobodana Vulicevica, istaknutog hrvatskog slikara preminulog prošle godine u Puli, još ce nekoliko dana biti aktualna u rovinjskoj galeriji Adris. Postav nudi pregled Vulicevicevog stvaralaštva od pedesetih godina naovamo.

Kao i obicno, izložba je organizirana u suradnji sa zagrebackom Modernom galerijom te je predgovor katalogu napisao povjesnicar umjetnosti dr. Igor Zidic.

Vulicevic je još kao zagrebacki student Marina Tartaglie pokupio ono nešto zapadnjackog u izrazu, a to je solidna doza talijanskog futurizma, odnosno metafizickog slikarstva s nešto manjim primjesama francuskog postimpresionizma.

Nastavio je potragu za svojim izrazom, pa je tako sedamdesetih godina kronološki "nalijepio" iskustvo prethodne decenije te postupno poceo ulaziti u simbolizam koji je tijekom osamdesetih, devedesetih i naravno dolaskom novog milenija doveo do maksimuma.

Cini se da je rovinjski slikar retrogradno sazrijevao, odnosno, slobodnim rjecnikom, da se rodio starim, a umro kao mlad i razigran slikar. Zagasite su tonove postupno mijenjale jarke, živ(otn)e boje, cesto se služio i monokromnim jezikom, a potez je sveo na krajnji minimum.

Njegov bogat umjetnicki opus nastajao je uglavnom u ateljeu u Rovinju, gradu koji je odmah po završetku studija odabrao kao trajno mjesto boravka.


Podijeli: Facebook Twiter