Slika Rajoya sa cigarom razbjesnila Španjolce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotografije španjolskog premijera Mariana Rajoya kako uživa u cigari na newyorškoj šestoj aveniji dok njegova vlada priprema objaviti nove oštre mjere u četvrtak su prenijeli španjolski mediji i razbjesnili Španjolce.

Sklonost konzervativnog čelnika životnim užicima izazvala je ljutnju jer istovremeno od Španjolaca traži da prihvate još bolnih žrtava kako bi se oporavile javne financije.

Neki su Španjolci na društvenim mrežama napisali da ih fotografija Rajoya pred newyorškim Radio City Music Hallom podjeća na Mariju Antoanetu, kraljica smaknutu u francuskoj revoluciji nakon što je navodno rekla da neka narod jede kolače ako nema kruha.

Rajoyova glasnogovornica je rekla da je premijer imao vrlo gust raspored u New Yorku, sastanke s drugim čelnicima, obraćanje Ujedinjenim narodima i intervjue medijima, a da je ta šetnja bila samo kratak predah. No, Rajoyova slika sa cigarom podsjetila je na jedan drugi incident koji je doveo u pitanje njegovu osjetljivost spram mišljenja javnosti.

Dana nakon što je Španjolska zatražila 100 milijardi eura pomoći za svoje banke u lipnju, Rajoy je tu vijest kratko objavio na konferenciji za tiska i potom sa sinom odletio u Poljsku kako bi gledao nogometnu utakmicu španjolske reprezentacije. Mnoge su novine drugi dan na naslovnicama objavile sliku Rajoya kako slavi prvi gol pored vijesti o europskoj pomoći prezaduženim španjolskim bankama.

Dok se zemlja priprema za još jedan vjerojatan paket pomoći i dok je svaki četvrti španjolski radnik nezaposlen, njegovo uživanje u cigari čini se da još više potiče nezadovoljstvo i ljutnju nacije. 

Stotine tisuća Španjolaca od srpnja periodički prosvjeduju zbog smanjenja izdvajanja za javnu potrošnju od 60 milijardi eura, koja uključuju oštra rezanja izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje, nova smanjenja plaća javnih službenika i povećanje poreza.

Njemački i dužnosnici EU-a hvale španjolske napore u provedbi gospodarskih reformi i rezove u potrošnji ali kažu i da bi vladina komunkacijska politika trebala biti jedan od Rajoyovih prioriteta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter