Slijepi i slabovidni dobivaju osobne asistente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga slijepih Istarske županije predstavila je u ponedjeljak na konferenciji za novinare program "Dobar dan! - usluga osobne asistencije slijepim osobama koje žive u samackim kucanstvima na podrucju Istarske županije".

Potencijale, inovativnost i nadasve korisnost ovog programa koji je osmislila Biljana Bekic, magistra sociologije i clanica Kluba prijatelja slijepih Istre, prepoznalo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te osiguralo 1,9 milijuna kuna za njegovu trogodišnju provedbu.

- Ovaj program ima nekoliko kljucnih elemenata, a jedan od najvažnijih je što se u Hrvatskoj prvi put osobni asistenti dodjeljuju slijepim i slabovidnim osobama. U tu je svrhu Udruga slijepih zaposlila pet osoba sa Zavoda za zapošljavanje na odredeno vrijeme koje ce nakon završene edukacije biti na usluzi našim slijepim sugradanima, posebice onima koji žive sami.

Pomagat ce im od dva do osam sati tjedno na nacin koji ce njima najviše odgovarati, primjerice kupiti nešto u ducanu ili im pomoci da u gradu obave administrativne i druge poslove. Trudit cemo se dobiti dodatni novac da bismo mogli zaposliti još nekoliko osoba jer smatramo da ce itekako biti potrebe za osobnim asistentima, rekla je Bekic.



Uvodenje osobnih asistenata slijepim osobama predstavlja i znacajan korak naprijed u socijalizaciji, a samim time i podizanju kvalitete života buduci da su te osobe cesto usamljene.

Program je osobno podržao i poznati hrvatski biciklist Martin Cotar koji je osmislio novu aktivnost u sklopu spomenutog programa, koja ce zasigurno oduševiti sve slijepe i slabovidne osobe. Naime, planirana je nabava 12 tandem bicikala tijekom iduce tri godine, prva cetiri vec su stigla, a obuka vozaca pocinje vec ovog vikenda u Premanturi, najavio je Cotar.

- I vozac i suvozac morat ce proci obuku za vožnju tandem bicikla, a na meni i mojoj ekipi je da ovu fantasticnu ideju provedemo u djelo. Nakon obuke korisnici ce se po želji moci dogovoriti s jednim od vodica kada bi i kamo išli na vožnju, a vjerujem da ce im ova nova vrsta mobilnosti biti od višestruke koristi, rekao je Cotar.

Bekic je istaknula da tandem bicikli imaju snažnu simbolicku poruku povjerenja, suradnje i timskog rada buduci da dvije osobe udruženim snagama postižu zajednicki cilj, što je poruka koju bi ova ekipa svojim programom željela poslati široj javnosti i time ubrzati promjenu percepcije slijepih osoba.


Podijeli: Facebook Twiter