Slijedi produženi orguljaški vikend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S pocetkom rujna pocinje i 14. medunarodni festivala Organum Histriae, koji ce se održavati od 1. do 4. rujna u Umagu, Motovunu, Puli i Bujama.

Tim je povodom u pulskom Domu hrvatskih branitelja održana konferencija za novinare koju su vodili producentica i umjetnicka voditeljica festivala Ivana Kostešic i procelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica. Najavljen je bogati program i predstavljeno novo graficko rješenje pulskog dizajnera Ivana Zidara.

Festival se vec 14 godina odvija na nekoliko atraktivnih lokacija i prateci putove istarskih orgulja dovodi publiku u prekrasne sakralne prostore gdje se nalaze vrijedni povijesni instrumenti.

Svecano otvorenje tradicionalno ce se održati u cetvrtak 1. rujna u 20 sati u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Umagu, gdje ce nastupiti zagrebacka sopranistica Monika Cerovcec i zagrebacki orguljaš i profesor na Muzickoj akademiji u Zagrebu Ante Knešaurek, koje je publika imala priliku upoznati na istom festivalu prije cetiri godine.

Nakon Umaga Organum putuje do Motovuna gdje ce u petak u 20 sati u crkvi Blažene Djevice Marije dei Servi orguljaški recital održati renomirana austrijska glazbenica Sigrid Maria Gartner.

Koncert u Puli ove ce se godine iz katedrale preseliti u crkvu sv. Franje. U subotu u 18.30 sati publici ce se djelima talijanskih majstora predstaviti trenutno najcjenjeniji hrvatski mladi orguljaši Pavao Mašic i Ante Knešaurek.

Kraj je rezerviran za crkvu sv. Servula u Bujama, koja cuva izuzetan instrument. U nedjelju ce ondje u 20 sati nastupiti harfistica Diana Grubišic, flautistica Tamara Coha Mandic i orguljaš Eduard Kancelar s programom "Bach i sinovi".

Torbica je istaknuo i drugu stranu festivala, koji daje mnoge kulturne poticaje, poput obnove crkve sv. Stjepana i restauracije orgulja u Sv. Lovrecu. Ivana Kostešic rekla je da ce i Grožnjan sljedece godine biti uvršten u program Organum Histriae jer ce se uskoro restaurirati i grožnjanske orgulje iz 1846., koje ce svoje koncertno krštenje imati 23. rujna u crkvi sv. Vida.

Organum Histriae ove su godine podržali Istarska županija, Ministarstvo kulture RH, gradovi Pula, Umag i Buje, turisticke zajednice Pule i Umaga, Austrijski kulturni forum i sponzori, a ulaz na sve koncerte je slobodan.


Podijeli: Facebook Twiter