Slijedi pakleno požarno ljeto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usporedno s turistickom sezonom od koje ovisi kompletna gospodarska slika Hrvatske, pocinje i požarna sezona za koju su vatrogasci i sve pratece službe ove godine pripremljeniji nego ikad. Prognoze su da ce ovo ljeto biti nadprosjecno toplo, što bi turizmu moglo pomoci, a vatrogascima otežati posao.

- Meteorološke prognoze su loše. Rekao bih da ce ministar Damir Bajs biti zadovoljan, za razliku od nas. Na sastancima s Državnim hidrometeorološkim zavodom saznali smo da se ocekuje natprosjecno vruce ljeto, što znaci da ce ugroženost od požara biti znatno veca nego prošlih godina, rekao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

Srecom, vatrogasne snage su spremnije nego ikad. Ministar obrane Davor Božinovic u to se sam uvjerio prošlog tjedna, kad je obišao MORH-ove resurse za borbu protiv požara. U funkciji su sve protupožarne letjelice, što ranijih godina nije bio slucaj, jer su se redovni remonti letjelica održavali baš tijekom ljeta.



- Prvi puta u povijesti na pocetku požarne sezone imamo u punoj spremi svih šest kanadera, svih šest air tractora i helikoptere. Zasluga za to je u dobrom planiranju i dobrom radu Zrakoplovnotehnickog centra, kazao nam je Božinovic prošlog tjedna. U meduvremenu, na Bracu se jedan air-tractor se prekjucer srušio, a za razloge pada sacekat ce se rezultate ocevida.

I glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, pak, istaknuo je da Hrvatska ima zapravo više ljudstva nego su njene realne potrebe. - Povrh snaga rasporedenih na Jadranu, imamo još tisucu do tisucu i pol ljudi na kontinentu koji su opremljeni i koji su prošli obuku na helikopterima. U svakom trenutku možemo aktivirati te rezerve, kazao nam je Jurin.

Nedavni prosvjedi dijela vatrogasaca zbog lošeg financiranja ne brinu glavnog vatrogasnog zapovjednika. Jurin tvrdi da se tek manji dio profesionalnih vatrogasaca odlucio na prosvjede, te da prosvjeduju na krivoj adresi.

Naime, zakon o vatrogastvu odredio je da profesionalne postrojbe financiraju jedinice lokalne samouprave, a prosvjednici su se žalili Vladi. Jurin je upozorio i da se dobrovoljno vatrogastvo, koje se ne financira iz državnog proracuna, nije odlucilo na prosvjede.

- Dobrovoljna vatrogasna društva cine najveci dio vatrogasnih snaga, a ne dobiju ni jednu lipu, rekao nam je Jurin. (S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter