Slijedi obaranje lanjskih količina proizvedene rajčice

Ekipa predstave "Thelma & Louise" Cadillacom se provozala centrom Pule (N. LAZAREVIĆ)
Ekipa predstave "Thelma & Louise" Cadillacom se provozala centrom Pule (N. LAZAREVIĆ)

Dan rajčice, humanitarno-kulinarski projekt u organizaciji Podravke, Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, koji već dvadeset godina plijeni pažnju obožavatelja rajčice i ostale javnosti, u jubilarnom je ozračju uspješno održan u Umagu.

Dan rajčice redovno okuplja vodeće stručnjake i poljoprivrednike čije je područje djelovanja vezano uz ovu vrijednu namirnicu, a koji u žustrim raspravama ovom prilikom govore o najnovijim trendovima u proizvodnji, selekciji, obradi i preradi rajčica te razmjenjuju svoja iskustva u želji da na stolove potrošača zajedničkim znanjima i zalaganjima donesu najkvalitetniji proizvod.

Stalno povećanje kvalitete rajčice

Ove je godine Dan rajčice započeo na originalan i zanimljiv način, otvaranjem dječje izložbe radova s motivom, a nakon izložbe uslijedilo je otvaranje tradicionalnog stručnog skupa u umaškoj Gradskoj vijećnici, na kojem su ugledni strani i domaći stručnjaci, u prisustvu brojnih kooperanata iz cijele Istre i uprave tvrtke Podravka, govorili o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi te dobro poznate biljke.

- Zahvaljujući upravo ovoj manifestaciji koja ima i edukativni karakter mnogo je učinjeno na razvoju tehnologije proizvodnje pomidora u Istri i stalnom povećanju njene kvalitete. Proizvodi od istarske rajčice široko su prihvaćeni na brojnim tržištima na kojima posluje Podravka pa biti ovdje i sudjelovati u stvaranju uspješne hrvatske priče uistinu veseli. Sve ovo dokazuje da je prepoznavanje i ulaganje u domaću proizvodnju i domaće gospodarstvo najbolji temelj za dugoročnu opstojnost hrvatske proizvodnje, no jednako tako i izgradnju konkurentskih prednosti ne samo Podravke već i Hrvatske u cjelini, istaknuo je predsjednik uprave Podravke Marin Pucar, a prisutne je u znak dobrodošlice pozdravio umaški gradonačelnik Vili Bassanese, kao i županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. Tom su prilikom dodijeljena priznanja proizvođačima rajčice koji su kooperanti Podravke. Za najveći napredak u ovoj je godini priznanje dobila Roberta Nemaz Kovačić iz Umaga, za najkvalitetniju rajčicu za preradu Stjepan Majkovica iz Umaga, a za najveću količinu isporučene rajčice pulski Agroprodukt.

Pomidore proizvodi 30-ak obitelji

Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu jedina je takva u Hrvatskoj, a godišnje može preraditi 12 tisuća tona rajčica. Tijekom ove je godine proizvodnja rajčice za preradu ugovorena s tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na površini od dvjestotinjak hektara na kojima je posađeno 4,3 milijuna presadnica rajčice, a prema zasađenim površinama i trenutnom stanju usjeva za očekivati je da će se ove godine proizvesti oko 12 tisuća tona.

Da je ta tvrdnju točna, mnogi su se mogli i sami uvjeriti nakon stručnoga skupa kada je bilo organizirano obilazak pokusnih polja u okolici Umaga na kojima poljoprivredni stručnjaci Podravke predstavljaju najnovije metode uzgoja kvalitetne rajčice te svake godine bilježe sve bolje rezultate. Početak berbe, kao i otkup te prerada upravo su započeli i trebali bi potrajati do 10. rujna. Maksimalni dnevni kapacitet prerade je oko 300 tona, što znači da će se u mjesec i pol dana preraditi sva proizvedena rajčica.

Navečer u samom je gradu uslijedila zabavno-kulinarska Fešta od rajčica koja svake godine ima humanitarni karakter, a ovoga su se puta prikupljala novčana sredstva za nabavku radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja. Podravkini promotori kulinarstva zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza tom su prilikom priredili oko 3.500 porcija jela od rajčice po promotivnim cijenama. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter