Slijedi desetak izuzetno vrućih i sunčanih dana

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Tridesetak toplih i sunčanih ljetnih dana već je za nama, duži period sunčanih i vrućih dana je pred nama – može li početkom srpnja biti povoljnijeg meteorološkog izvještaja od toga. Već je početkom srpnja i više nego očito da smo u potpuno drukčijem ljetu od onoga što smo bilježili pred godinu dana. Posebno se to odnosi na južni dio Poluotoka gdje još od početka lipnja prevladava toplo, suho i sunčano vrijeme. Da je to tako, najbolje se vidi iz meteoroloških podataka zabilježenih na pulskoj gradskoj meteorološkoj stanici. Tijekom mjeseca lipnja u Puli je zabilježeno čak 26 sunčanih dana, čime se ovogodišnji mjesec lipanj može smatrati kao najsunčaniji početak ljeta u Istri. Uz tek dvadesetak litara kiše, koliko je u Puli palo tijekom lipnja, ovo je i najsušniji početak ljeta u južnoj Istri. Kako su i temperature zraka bile znatno iznad prosjeka, lako je zaključiti da je ovogodišnji lipanj bio pravi ljetni mjesec, a samim time i uvod u još jedno vruće i suho ljeto u Istri. Pravi ljetni ugođaj bio je pokvaren u tek nekoliko svježijih i vjetrovitih dana u drugoj polovici mjeseca. Potrebno je svakako spomenuti da je u unutrašnjosti Istre te posebno na njenim sjevernim područjima vremenska slika bila znatno drukčija. Zabilježene su znatno veće količine oborina, a i sunčanih je dana bilo znatno manje.

Da će ovogodišnje ljeto biti znatno drukčije od prošlogodišnjeg pokazuju i trenutno dostupne prognoze vremena. Sve pokazuje da nam slijedi desetak izuzetno vrućih i sunčanih dana u kojima će i temperature zraka svakog dana biti sve više. Vrlo bi uskoro i vrijednosti od 35 stupnja Celzija mogle postati uobičajene u svakodnevnim meteorološkim izvještajima.

Prvo ljetno osvježenje može se očekivati tek pri kraju narednog tjedna, uz kratkotrajno naoblačenje, osvježenje će donijeti kratkotrajna bura. Značajnije se oborine u narednom periodu ne očekuju, suša i sve ostale opasnosti koje sa sušom dolaze samo će se povećavati. Posebno je potrebno naglasiti opasnosti od ljetnih požara koji su redovita pojava u svim sušnim ljetima u Istri.

Prošlogodišnje će kišovito i svježe ljeto biti tek kratka pauza, nastaviti će se vruća i suha istarska ljeta kakvih je posljednjih desetljeća bilo dosta. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter