Slijedi borba za rebalans proračuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić pojavio se na tematsko-izvještajnoj konvenciji vladajućeg SDP-a, iako su novinari mislili da možda neće, potom u brzinskoj i usputnoj izjavi za medije objavio da je rebalans proračuna što se njega tiče završen te - sjeo u zadnji red u dvorani Hypo centra. Iako ga je u prvom redu čekalo mjesto između Dragice Zgrebec i Gordana Marasa, Linić se okrenuo na peti i otišao sjesti u zadnji red, i to u blizini novinarskih ekipa koje su pratile skup, čime je više nego jasno iskazao protest prema šefu stranke Zoranu Milanoviću s kojim je ovih dana u hladnom ratu nakon slučaja Šegon i skorog ukidanja Zakona o predstečajnim nagodbama.

Novinarima koji su ga upitali zašto je za vrijeme konvencije sjedio u zadnjem redu rekao je: "Došao sam među zadnjima, ali bitno je biti prisutan. Vama je to očito zanimljivo, ali meni je glupo." Bilo je potpuno očito da je ministar namjerno sjeo u zadnji red, radije nego da sjedi uz svog "konkurenta" Gordana Marasa.

Linićev je čin izravna poruka šefu stranke Milanoviću da neće dalje tolerirati njegove napade s boka, jednako kao što se i šef stranke, navodno, jako naljutio na svog ministra financija kojem se zamjera da izdao upravo ono u što se stalno zaklinjao, da je vojnik partije i da poštuje hijerarhiju. Odmah nakon završetka konvencije u kafiću Hypo centra Milanović je na kavi okupio sebi bliske ministre i stranačke ljude, među kojima primjerice i Vojka Obersnela i neke druge koji nisu formalno visokopozicionirani, te se moglo čuti da je razočaran Linićevim potezom.

Činjenica je da su u vrhu Vlade, nakon što su Liniću onemogućili da na konvenciji govori, nakon što su mu odlučili dokinuti Zakon o predstečajnoj nagodbi i nakon što su rad na dovršetku rebalansa budžeta preusmjerili na potpredsjednika Branka Grčića, sada dodatno iznenađeni i razočarani njegovom "drskošću". Sada je još samo pitanje hoće li doista premijer Milanović posegnuti za zadnjim sredstvom koje mu stoji na raspolaganju za kažnjavanje ovog "neposluha" i - smijeniti ministra financija, upravo kako je nekad odstranio Željku Antunović. Ljutiti premijer navodno je jučer ministrima i bliskim suradnicima govorio o tome da sada, kad je sustav sređen, svaki od njih bez problema može biti novi ministar financija.

S druge strane, i Linić je očito poručio da je njegov prag tolerancije prema premijeru sada maksimalno snižen, i da ne namjerava popustiti. Ostavka mu nije ni na kraj pameti, novinarima je rekao da radi na rebalansu, da su postignute očekivane uštede od oko 3,5 milijardi kuna i da očekuje da će se rebalans naći na sljedećoj sjednici Vlade u četvrtak.

- Rebalans je gotov, brojke su posložene, izjavio je Linić. No, ljudi koji sjede na užem kabinetu Vlade poručuju da će se o Linićevom prijedlogu još itekako razgovarati. (T. TOMIČIĆ/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU       


Podijeli: Facebook Twiter