Slijedi 9 mj. mirovnih pregovora Izraela i Palestine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael i Palestinci će nastojati postići mirovni sporazum u narednih devet mjeseci a pregovarači će se sastati ponovno za dva tjedna nakon što su imali "pozitivan" prvi krug pregovora, rekao je u utorak američki državni tajnik John Kerry.

Visoki izraelski i palestinski dužnosnici prvi put su pregovarali ovoga tjedna od 2010. ali su se usredotočili prvenstveno na okvire pregovora a ne na samu bit spora.

Govoreći nakon sastanaka, koji su uključili i susrete s predsjednikom Barackom Obamom i potpredsjednikom Joeom Bidenom kao i izravne razgovore dviju strana bez nazočnosti američkih dužnosnika, Kerry je rekao kako vjeruje da je mir moguć unatoč preprekama.

"Sa zadovoljstvom izvješćujem da smo u razgovorima koje smo imali prošle noći i ponovo danas, imali konstruktivne i pozitivne sastanke", rekao je on dok su kraj njega bili pregovarači, izraelska ministrica pravosuđa Tzipi Livni i palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat.

"Znam da je ovaj put težak. Ne nedostaje strastvenih skeptika. Ali sa sposobnim, cijenjenim pregovaračima...uvjeren sam da možemo doći tamo", dodao je. "Sva bitna pitanja, i sva druga pitanja su na stolu za pregovaranje".

Kerry, koji je za manje od šest mjeseci na dužnosti državnog tajnika uspio nagovoriti dvije strane da nastave pregovore pozvao je Izraelce i Palestince da postignu "razumni kompromis".

Sjedinjene Države nastoje isposredovati sporazum o rješenju s dvije države koji bi osigurao da Izrael postoji u miru zajedno s palestinskom državom koja bi se formirala na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, područjima koje je Izrael okupirao u ratu 1967.

Najvažnija pitanja koja u pregovorima trebaju biti riješena su granice, budućnost židovskih naselja na Zapadnoj obali, sudbina palestinskih izbjeglica i status Jeruzalema. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter