Slijedi 10 dana sunčanog vremena, a more je još toplo

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Kiša koja je pala u ponedjeljak ujutro, poklopivši se s početkom nove školske godine, rashladila je čitavu Istru, ali ipak još nije označila klimatološki kraj ljeta.

- Čini se da ova kiša ipak neće presuditi ljetu, kaže Petar Radovan iz Istrameta. Najviše je kiše jučer palo u Pazinu (29 milimetara), u Baderni (15 milimetara), tunelu Učki (13 milimetara), Buzetu, Grožnjanu (9 milimetara) i Labinu (8 milimetara). Dnevne temperature su tijekom jučerašnjeg dana oko podneva u istarskim gradovima pale na 18 stupnjeva Celzijusa (Labin), 19 stupnjeva (Pazin, Buzet, Vodnjan), 21 (Pula, Buje i Novigrad) ili 22 stupnjeva (Umag, Poreč, Rovinj).

"Prema informacijama s kojima raspolažemo tuča na svu sreću nije zabilježena, iako je bilo jačih sustava koji su mogli donijeti ovu neželjenu meteorološku pojavu", nastavlja Radovan dodajući da "s odmicanjem ciklonalnog centra prema jugu sutra slijedi jačanje bure na cijelom području".

- Bura će na poznatim lokalitetima biti jaka, a podno Velebita prolazno može imati čak i olujne udare. Bura donosi nešto svježiji zrak, no temperature zraka jedva da će se nakratko sniziti ispod prosječnih za doba godine. Sa slabljenjem bure u nastavku tjedna slijedi postupno zatopljenje uz obilje sunčanog vremena. Maksimalne dnevne temperature zraka tako će se ponovno penjati do 30 stupnjeva Celzijusa, ali će noći sukladno datumu biti nešto ugodnije u odnosu na period iza nas. Dugoročno gledajući na vidiku i dalje nema jakih pogoršanja vremena koje bi donijele Genovske ciklone i višednevnu kišu, što vjerujemo da odgovara i poljoprivrednicima i turističkim djelatnicima, zaključuje Radovan.

Temperatura mora ostala je relativno visoka - u Puli je iznosila visokih 25, a u Rovinju 24 stupnjeva. To su zapravo najveće vrijednosti na hrvatskom dijelu Jadrana s obzirom da temperatura mora u Crikvenici i Krku iznosi tek 22 stupnja, Na Malom Lošinju, Malinskoj, Rabu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku 23, a samo u Splitu, Komiži i Hvaru 24 stupnjeva Celzijusa.

Biometeorološke prilike posvuda su nepovoljne, jer promjena vremena i zahlađenje mogu kod meteoropata uzrokovati glavobolju, bolove na mjestima ranijih ozljeda i manjak koncentracije, dok tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici mogu biti pojačane nepovoljnim vremenskim utjecajem. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter