Slijede novi iskopi i zahtjevniji radovi u Ulici prvog svibnja


Radovi u prvoj etapi temeljite obnove Ulice 1. svibnja odvijaju se u skladu s planom, oko 70 posto cjevovoda je postavljeno i radovi na glavnom bujskom trgu su u završnoj fazi, rečeno je to na današnjem redovitom susretu predstavnika Grada Buje i izvođača radova poduzeća Ekspert gradnja iz Buzeta. Generalni direktor Ekspert gradnje Vili Vivoda i tehnički rukovoditelj Siniša Vivoda izvijestili su gradonačelnika Buja i okupljene novinare da će uskoro početi iskopavanje kanala u Ulici 1. svibnja, te da je priključak na glavni sjeverni kolektor očišćen i ispitan. 

Uskoro jednosmjerno kroz Ulicu Flavia 

To znači da bi se uskoro mogla u promet pustiti jednosmjerna Ulica Flavia koja dolazi na Trg J. B. Tita koji će i dalje biti okupiran građevinskim strojevima i materijalom, jer je to jedina šira površina za odlaganje cijevi, šljunka i drugog materijala. Ipak, svi kanali na njemu će biti zatrpani i poravnati kako bi se mogao odvijati promet na kružnom toku i oko njega.

- U Ulici Flavia planiramo uskoro postaviti jedan sloj asfalta kako bi se moglo prometovati, a istovremeno priključivati kućne instalacije na postavljene cijevi za odvodnju otpadnih voda u nišama u fasadama, što neće remetiti promet. Nastavlja se sa kopanjem u donjem dijelu Ulice 1. svibnja, a na trgu bi bilo moguće odvijanje nužnog prometa, uz dio radova. Do sada dinamiku pratimo, preostaje nam 30 posto radova na postavljanju cjevovoda, ali mnogo zahtjevnijih zbog širine ulice, nadzemnih instalacija i drugih okolnosti. Izašli smo iz prve dionice postavljanja cjevovoda gdje nas je vrijeme poslužilo, to je već ispitano i pripremljeno za puštanje u funkciju, kaže tehnički direktor Ekspert gradnje Siniša Vivoda.

- Drago mi je da radovi teku prema utvrđenoj dinamici, vidim da smo dobili ozbiljne izvođače radova, što je važno u ovakvim poslovima. Samo nas može usporiti eventualni nailazak na arheološko nalazište što može usporiti radove, kaže bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin. 

Radovi se odvijaju u zadanim fazama 

- Inače, puno je instalacija ispod asfalta za koje se nije ni znalo, nisu bile nigdje ucrtane, ali su se radnici dobro snalazili i sve je rješavano brzo. Nadam se da ćemo uspjeti sve uraditi prema planu, do konca siječnja iduće godine. U cjelini mislim da ni za građane nije tako strašno kao što se očekivalo, ali dobitak je veliki, naročito za građane te ulice i trga. Uz to, riješena je cjelokupna infrastruktura a postavljaju se i dvije prazne cijeni za eventualne naknadne instalacije, bio je zadovoljan bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Gradonačelnik je dodao da je još početkom radova održan sastanak sa svim poduzetnicima koji posluju u toj ulici, obrazloženo im je stanje, jer je bio strah da će sve biti potpuno zatvoreno, da će biti blokirano. Ipak, radovi se odvijaju u fazama i najnužniji promet je moguć.

- U načelu je promet zabranjen i prometnica zatvorena, ali razumijemo potrebe građana i gospodarstvenika koji tu rade, pa im omogućujemo da prolaze automobilima. Lokalno ograđujemo rov, a na ostalom dijelu prometnice dozvoljavamo najnužniji promet, a popodne kad završimo poslove sve do 7 sati ujutro mogu se i parkirati, što neki građani i koriste. To već funkcionira i nastojat ćemo izaći u susret građanima koliko možemo, dodaje Siniša Vivoda. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter