Slet 080311 u povodu 100. Dana žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Performans klub Fiskulturnik iza kojeg se krije Lara Ritoša Roberts, pulska umjetnica s londonskom adresom, za stotu obljetnicu Medunarodnog dana žena pripremio je projekt jednostavnog naziva "Slet 080311". Rijec je o projekcijama videomaterijala radova više od pedeset umjetnica koji ce se održati tocno 8. ožujka, i to u više istarskih gradova te u Londonu, Beogradu i Valenciji. Laru Ritoša Roberts upitali smo dam nam detaljnije objasni što je tocno projekt "Slet 080311".

- Slet je zamišljen kao platforma novih medija za umjetnice koje koriste svoje tijelo kao izražajni instrument ili pak istražuju tematiku ženskog tijela/identiteta. "Slet 080311" je okvirno inspiriran idejom sleta: nekadašnjeg propagandistickog žanra koji koristi izražajne jezike gimnastike, plesa, dizajna, muzike i spektakla ne bi li se stvorilo kolektivno tijelo. Sletovi, na prvi pogled povezani iskljucivo totalitarnim sistemima, ustvari potjecu iz Sokolstva – sveslavenskog pokreta krajem 19. stoljeca kojemu je jedan od ciljeva bio svrgnuti Austro-Ugarsku Monarhiju.

Tipicna za prve sokolske sletove jest ideja samoorganizacije, svojevrsnog umrežavanja i susreta istomišljenika radi promoviranja tjelesne kulture, slobode i jednakosti, a neovisno o društvenoj, klasnoj, nacionalnoj, rodnoj i politickoj pripadnosti. "Sletu 080311" cilj je bio spojiti ženske autore u kreativnu masu sastavljenu od mnogobrojnih umjetnickih segmenata, fluidno, višeglasno i raznoliko umjetnicko tijelo koje donekle reflektira pluralizam i mnogostrukost žena današnjice.

- Što sve sacinjava "Slet 080311" i gdje ce ga publika moci pogledati?

- Rijec je o raznovrsnim radovima - od performansa preko cirkuskih vještina i suvremenog plesa do videa i fotografije, kako novih, tako i etabliranih umjetnica - prenosit ce se na internetu putem live streaminga na www.fiskultura.com, www.livestream.com/slet080311 te putem Facebook grupe Slet 080311, a istovremeno ce se prikazivati u gradovima Istre i Europe. Od gradova su zasad potvrdeni Pula, Buzet i Rovinj te London, Beograd i Valencia, a u kontaktu sam s još nekoliko.

Prostori koji su dosad potvrdili sudjelovanje u tom projektu su galerija Makina, Multimedijalni centar Luka i kino Valli u Puli, pucka otvorena ucilišta u Rovinju i Buzetu, zatim Women’s Art Library, Charterhouse bar i Chelsea College of Art & Design u Londonu, Muzej historije Jugoslavije u Beogradu i Arte&Facto - kulturni centar u Valenciji.

Putem interneta "Slet 080311" ce potencijalno biti prisutan u mnogim kucama i mjestima diljem svijeta, što je glavni cilj dogadaja - spajanje i komunikacija s raznovrsnom publikom, ne bi li se što vise ljudi ukljucilo u obilježavanje Dana žena. Ostvarenje projekta su financijski pomogli Istarska županija te suradnici Performans kluba Fiskulturnik koji su veci dio produkcije obavili volontiranjem.

- Na koji se nacin projekt referira na Medunarodni dan žena?


- Bitno mi je bilo ukljuciti žene-autorice kao simbolicki cin proslavljanja hrabrosti, odlucnosti i podviga ostvarenih u proteklih sto godina borbe za ženska ljudska prava i rodnu jednakost te istaknuti ono pozitivno i inspirativno. Cilj nije bio polemizirati o mracnim cinjenicama da su žene u nekim sredinama i okvirima kako državnim, društvenim, tako i obiteljskim, još uvijek žrtve, mada se neki od radova neminovno doticu i toga.

Umrežile smo se u svojevrsno sestrinstvo koje ce barem na jedan dan nezaustavljivo strujati virtualnim teritorijem ne bi li nagnale na kontemplaciju jednakosti, slobode i vidljivosti, usput promovirajuci performans i pridružene žanrove kao jedan od "prostora" gdje je potpuna sloboda mišljenja i djelovanja (bar donekle) moguca.

Takoder, danas svjedocimo flash-mob akcijama i protestima organiziranim putem društvenih mreža, no slicne sinkronizirane strategije masovnog negodovanja bile su zamišljene još davno prije interneta. Na primjer, tisuce engleskih sufražetkinja su 1911. godine uskladile svoje satove i u istu sekundu izvadile malene cekice kojima su porazbijale prozore izloga i ustanova u Londonu ne bi li izrazile nezadovoljstvo što kao žene nemaju pravo glasa.

"Slet 080311" nije agresivna akcija, ali odjekuje željom i potrebom za kolektivnim cinom da bi se izjasnio, ili ovim povodom, proslavio stav.

- Koje su sve umjetnice ukljucene u projekt i po kojem su kljucu birane?


- "Slet 080311" je u konacnici zbirka 36 videoradova u trajanju od 2 sata i 50 minuta, od kojih se neki prikazuju u cijelosti, a od nekih su uzeti tek isjecci i u kojima nastupa više od 50 žena, ali i poneki muškarac. U projektu sudjeluju: Anna Furse & Marie-Gabrielle Rotie, Anne Bean u suradnji s Poshyom Kakl, Vlasta Delimar, Efi Ben-David & Sinead O’Donnell (PAVES), Curious, Deepa Craig, Elena Skoko, Emma Hart, Emma Katherine Skeldon, Gina Czarnecki, Ivana Peranic, Ivana Nataša Turkovic, Julijana Kocanovic Grubic, Kira O'Reilly, Lara Ritoša Roberts & PKF, Lisa Flynn, Lucy Cash, Lydia Maria Julien, Megumi Eda, Nataša Stanic/Erika Cuk & SDNA, Nela Milic, Nhandan Chirco, Nikolina Nikoleski, Olja Stipanovic, Oriana Fox, Piglet & Butcher Boy, Polona Dolžan, Rebecca Feiner, Sanna Kuittinen, Silvia Pavone, Sonia Boyce & Ain Bailey, Sophie Kasser & Moveo, Stacy Makishi, Susanne Ohmann, Valentina Lacmanovic, Verónica Pérez Karleson, Virginia García Ramos and Zory Shahrokhi.

Uz želju za stvaranjem što raznovrsnije platforme pozvala sam umjetnice ciji rad poštujem ili s kojima sam suradivala ili pak za koje smatram da bi bilo interesantno ukljuciti ih u ovakvom kontekstu.

Pristigle radove sam svrstala igrajuci se idejom formacija i "tematskih tocki" koje su specificne za sletove i stadionske performanse i naci ce se definitivno za svakog ponešto. Stoga porucujem citateljima da se ukljuce u proslavu 8. ožujka - 100. Medunarodnog dana žena time što ce posjetiti jedan od realnih ili virtualnih prostora u kojima se projekcija odvija. (Razgovarao Boris VINCEK)

Lara Ritoša Roberts je vizualna umjetnica, performerica i redateljica. Rodena je u Puli, a živi i radi u Londonu. Diplomirala je mimu i scenski pokret na školi Ecole De Mime Corporel Dramatique, kiparstvo na Camberwell College of Arts te magistrirala umjetnost na Central Saint Martins School of Arts and Design. Clanica je HDLU-a Istre te Performans kluba Fiskulturnik.


Podijeli: Facebook Twiter