Slavonski Brod: Rafinerija priznala kvar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekordno visoku jutrošnju koncentraciju sumporovodika u Slavonskome Brodu uzrokovao je kvar u bosanskobrodskoj rafineriji.

Da je rafinerija imala problema s pogonom, potvrdio je glasnogovornik tvrtke Rade Vidaković, no nije rekao o kakvom je kvaru riječ.

- Jutros smo imali mali problem na sekciji 28 koji je uklonjen brzom intervencijom naših stručnih službi. Stanje je sada normalizirano, što se može primijetiti i na mjernoj postaji u Slavonskome Brodu. Želimo poručiti hrvatskim građanima da razloga za veću zabrinutost nema, rekao je Vidaković ne objasnivši o kakvom je točno kvaru riječ.

U Slavonskome Brodu jutros je koncentracija sumporovodika bila osamnaest puta veća od najviše dopuštene vrijednosti, a iz gradske uprave građane su upozorili da ne izlaze van ako ne moraju. U 8 sati uređaji su izmjerili koncentraciju od 126,3 mikrograma sumporovodika po prostornome metru (?g/m3).

Po podacima s mjerne postaje Državnoga hidrometeorološkog zavoda, koncentracija sumporovodika u Slavonskome Brodu normalizirana je oko 11 sati.

Zbog tog ekološkog izgreda reagirala je Građanska inicijativa za čist zrak u Slavonskome Brodu te gradska vlast, koja je nakon prvih informacija o visokome stupnju onečišćenja upozorila građane da ne izlaze iz kuća ako ne moraju.

Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da je predstavnicima Republike Srpske poslao oštro prosvjedno pismo, a predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću i Vlade RH Zoranu Milanoviću zahtjev za zaštitu zdravlja građana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter