Slavonski Austrijanac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Zweigelt Miraz
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Feravino
Lokacija: Fericanci, Slavonija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: njoki sa šugom od divljaci i pekmezom od brusnica
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 95,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Fericanci su mjesto u srcu Slavonije, nalaze se na važnom cestovnom pravcu koji kroz Podravinu vodi prema Osijeku.
Od 1962. godine u Fericancima postoji podrum Feravino, a od 1996. posluje kao clan Nexe grupe. Sama tradicija uzgoja vinove loze u Fericanskom kraju seže još u 13 stoljece.

Feravino d.o.o. ima u svom posjedu 156 hektara vinove loze, medu kojima se istice frankovka koja je karakteristicna za taj kraj, ali ima i niz bijelih sorti predvodenih graševinom te crnih sorti predvodenih frankovkom i zweigeltom. Podrum Feravino godišnje proizvodi oko milijun litara vina, a vino se dijeli na cetiri kategorije: litrena pakiranja, linija Dika, linija Miraz te predikatna vina.

Nedavno sam u rovinjskom hotelu Lone u društvu enologinje Ivane Nemet-Uremovic, koja je zaslužna za vrhunsku kvalitetu vina ove kuce, imao priliku kušati vina iz raznih linija, a najbolji dojam mi je ostavio Zweigelt Miraz iz berbe 2009.

Zweigelt je crvena sorta vinove loze koju je u Institutu za vinovu lozu u Klostenburgu napravio Fritz Zweigelt 1922. godine. Nastao je križanjem frankovke i lovrijenca, sorta je tipicna za sve zemlje bivše K.u.K monarhije, a ima je i u Kanadi u vinskoj regiji Ontario.

Miraz Zweigelt iz berbe 2009. odležao je 12 mjeseci u malim barrique bacvicama od slavonskog hrasta, pola novim, a pola rabljenim, potom još dva mjeseca u boci. Lijepe je rubin crvene boje s tamnijim rubovima, bistro je i po fluidnosti gusto.

Na nosu ima izraženu intenzivnost i djelomicno finu kakvocu te bogatu kompleksnost mirisa. U mirisu prvo osjecam notu jagodastog voca, primjerice kupinu i malo maline prema crnom ribizu. Nakon toga i dozu zelenog papra, pa možda i mrvicu origana, osjeti se i nota vanilije.

Vino je suho, toplo, djelomicno mekano, takoder i svježe, tanicno i djelomicno ukusno. Djelomicno uravnoteženo, u ustima je trajno, a po intenzivnosti je izraženo. Vino je punoga tijela, djelomicno harmonicno, fine kakvoce te spremno za konzumaciju s jako dobrim potencijalom starenja.


Podijeli: Facebook Twiter