Slavoluk Sergijevaca moci ce se sanirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavoluk Sergijevaca, koji je oštecen u noci protekle nedjelje, bit ce, srecom, uspješno saniran, i to u kratkom roku. Slavoluk je oštecen kada je u njega zabijen jedan od betonskih stupova koji odvajaju Trg Portarata od prometnice, pri cemu je ošteceno postolje sjeverne strane slavoluka. Radi se o omanjem polukružnom oštecenju velicine pet-deset centimetara.

- Naši ce djelatnici u najkracem mogucem roku vratiti odlomljeni kamen na njegovo mjesto i sanirati oštecenje. Šteta je takva da se može popraviti, medutim ovaj vandalski cin treba najoštrije osuditi jer je iz obijesti oštecen spomenik nulte kategorije. Ovoga puta sanacija je moguca, no ukoliko se ovakva oštecenja budu ponavljala, moguce je da se jednog dana cak poremeti i statika spomenika pa cemo zauvijek izgubiti ovu divotu u našem gradu, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja.

Šteta se ne mjeri u novcu koji ce se utrošiti na popravak jer je rijec o manjem oštecenju. Medutim, oštecen je spomenik star dvije tisuce godine, povijesna baština Pule koja nema cijenu. Vecina je Puljana osudila oštecivanje znamenitosti grada.

Ima i onih koji sumnjaju da je oštecivanje posljedica održavanja manifestacije u subotnje jutro na Portarati. Naime, za potrebe jedne autokuce uklonjen je betonski stup da bi vozila mogla uci na trg, gdje su bila izložena. Postavlja se pitanje je li betonski stup bio vracen na mjesto i pricvršcen. Na policiji je da ispita i tu mogucnost jer tko god da je prouzrocio štetu, bilo namjerno, bilo neodgovornošcu ili nemarom, treba za to odgovarati i snositi posljedice.

Neslužbeno smo doznali da policija pregledava i snimke nadzornih kamera koje su postavljene na zgradi iznad kioska Tiska, a koje snimaju podrucje trga. (G. ROJNIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter