Slavodobitnik Trke na prstenac je Nandi Radola

Pobjednička srida Nandija Radole (D. MEMEDOVIĆ)
Pobjednička srida Nandija Radole (D. MEMEDOVIĆ)

Nandi Radola iz Hrboki pobjednik je jubilarne 40. Trke na prstenac u Barbanu. Ovogodišnjem 29-godišnjem slavodobitniku prva je to pobjeda i drugi nastup. Iako je u prvoj utrci osvojio pola punta, u drugoj i trećoj trci Radola gađa sridu te s ukupno šest i pol punti odnosi pobjedu među ukupno 16 konjanika koji su nastupili na ovogodišnjoj Trci na prstenac.

Uz mirnu ruku i bistro oko, kako im je poželjela na početku utrke predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Radola je do pobjede dogalopirao na grlu Wiskey u vlasništvu ranča Barba Tone te uz kopljonošu Matea Biljuha.

- Bilo je teško, trema je bila velika, no uspio sam i jako sam zadovoljan i sretan, rekao je na kraju utrke Radola, još uzbuđen, gotovo ne vjerujući da će upravo on ostati upisan kao slavodobitnik 40. Trke na prstenac koja će po mnogočemu ostati zabilježena u analima. Veli da je vrijedno trenirao u posljednjih mjesec dana priprema te da se trud isplatio. I zaista, trebalo je imati puno koncentracije, malo sreće i mirnu ruku jer je do kraja trke bilo vrlo neizvjestan ishod.

Radola je naime, morao pogoditi sridu jer je vodeći zapravo bio Gvido Babić s osvojenih četiri punta u prve dvije utrke. Radola je prije zadnje sride imao tri i pol punta stoga je napetost kod konjanika bila velika. Babić međutim, ne pogađa sridu već osvaja dva punta u trećoj trci, i time je Radola prešao u vodstvo.

Isto se dogodilo i Silviju Učkaru koji nije uspio u drugoj utrci pogoditi prstenac, a u trećoj je nažalost promašio. Šansu je imao i vođa konjanika Milio Grabrović, no s ukupno šest punata, podijelio je drugi najbolji rezultat s Babićem. Na ovogodišnjoj trci ukupno je pogođeno osam srida što osobito veseli mnogobrojnu publiku koje u nedjelju u Barbanu nije nedostajalo.

Iako službenih brojki nema, procjenjuje se da se na Gradišću okupilo više od tri tisuće ljudi koji su zanimanjem pratili barbanske vitezove. A bili su to Babić na grlu Aragon uz kopljonošu Matiju Vrbanca, Učkar s grlom Amerika, inače najbržim konjem 40. Trke na prstenac koji je stazu od 150 metara pretrčao u 9.13 sekundi. Kopljonoša mu je bio Ivan Pavlić.

Bio je ondje i Bruno Kožljan na grlu Hugo uz kopljonošu Luku Grgorinića, zatim Maksimilijan Rojnić s konjem Impresive i kopljonošom Markosom Bulićem, Toni Uravić s grlom Lara i kopljonošom Lorenom Lazarom te Antonio Osip na Hinalu i kopljonošom Stefanom Osipom. Nadalje, Nastupio je Sanjin Pliško na konju Azar i kopljonošom Denijem Rojnićem, debitant Stefano Benazić na grlu Star i kopljonošom Stefanom Levakom, potom Goran Špada na grlu Atila i kopljonošom Erikom Žagrićem, Gordan Galant na konju Suez i kopljonošom Tonijem Vlačićem, Antonio Val na konju Atila i kopljonošom Markom Benčićem te Aleksa Vale sa Serdarom i kopljonošom Lukom Žufićem. Nastupili su nadalje Luka kancelar na grlu Ringo s kopljonošom Aleksom Pavlićem, Andrej kancelar na April Fanatiku i kopljonošom Marinom Bilićem te vođa konjanika Milio Grabrović s grlom Angel i kopljonošom Mateasom Bulićem. Andrej Kancelar, pobjednik posljednje dvije Trke na prstenac, nažalost, ove godine nije imao toliko mirnu ruku, i trku je završio s četiri punta. Da je kojim slučajem pobijedio ovogodišnju, ušao bi u povijest kao prvi koji je tri puta zaredom osvojio Trku na prstenac. No, više će sreće, vjerujemo, svi konjanici imati slijedeće godine.

A prije samo početka natjecanja, ovogodišnju su trku zasigurno obilježili dolasci i posjet mnogih visokih političara i državnih dužnosnika. Uz predsjednicu, na Trku je došao i premijer Zoran Milanović koji je posljednji put, kako je rekao, bio 2011. godine, a bili su ondje i dvojica bivših predsjednika države Ivo Josipović i Stipe Mesić. Također, u Barban je stigla i visoka delegacija iz Sinja te mnogi gradonačelnci i načelnici istarskih gradova i općina.

Trku je svečano otvorila predsjednica Grabar Kitarović, kazavši među ostalim da je Trka odavno izašla iz istarskih okvira i postala kulturno nacionalni brend. Načelnik Općine Barban Denis Kontošić prisjetio se pak 1696. godine kada se bilježe prvi zapisi o trci koja je obnovljena 1976. godine, ponovivši da očekuje uskoro uvrštavanje Trke na prestižnu UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine. Istarski župan Valter Flego je najavio da će i idućih godina pomagati trku, posebno istaknuvši mladost koja se ondje okuplja i da je to nešto najlješoe od Barbana i Istre. Premijer Milanović bio je najkraći u svom govoru pred trku, kazavši tek "Složimo se, složite se!". (N. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter