Slavodobitnik Trke na prstenac Aleksa Vale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aleksa Vale iz Puntere u opcini Barban s dvije pogodene sride na 35. Trci na prstenac na barbanskom Gradišcu u nedjelju se drugi put okitio titulom slavodobitnika. Ovaj je 24-godišnjak na Trci nastupio kao najmladi sudionik na konju Šipošu, no s velikim iskustvom jer se prvi put natjecao 2007. i odmah postao slavodobitnik, a ovo mu je bio cetvrti nastup.

Prvi je put na Trci uvedena tradicija predavanja prijelaznog štita koji je pobjedniku predao hrvatski predsjednik Ivo Josipovic.

"Vrlo je važno pogadati u sridu jer je to simbol pobjede, uspjeha i odgovornosti prema svom narodu. Naši preci znali su pogoditi u sridu od davnih vremena, od antifašisticke borbe do Domovinskog rata", rekao je predsjednik u uvodnom govoru te dodao da danas "neki drugi moraju pogoditi u sridu". "Gospodarska je kriza i svi oni koji nose odgovornost za Hrvatsku moraju pogoditi u sridu", rekao je.

Prihvatio je poziv barbanskog nacelnika Denisa Kontošica da bude kum pri sklapanju povelje o povezivanju Barbana, grada prstenca, i alkarskog grada Sinja te društva Trka na prstenac i Viteškog alkarskog društva jer "svi moramo biti ambasadori prijateljstva, dobre volje i suradnje".

"Nažalost, u Hrvatskoj ima i onih drugih kumova, onih koji su Hrvatsku opljackali. I ja želim da te kumove Državno odvjetništvo, policija i financijska policija pogode u sridu. Promijenili smo Ustav i taj kriminal ne zastarijeva, ali ne smijemo dugo cekati", rekao je Josipovic.

Pocetak jubilarne Trke na prstenac, najvece barbanske manifestacije koja potjece iz 1696., a obnovljena je 1976., obilježilo je slijetanje dvojice padobranaca koji su simbolicno donijeli prstenac. Pred brojnim je gledateljima uslijedila povorka šesnaest konjanika natjecatelja i njihovih kopljonoša, clanova casnog suda, Puhackog orkestra iz Lovrana, rijeckih mažoretkinja te KUD-a Barban i njihovih gostiju iz Slavonije, KUD-a Nijemci.

Ovogodišnju himnu Trke, pjesmu "Prstenac", koju je na stihove Denisa Kontošica uglazbio Bruno Krajcar, izveli su Krajcar i Alen Vitasovic.

Prva trka ostala je bez ijedne pogodene sride, a jedan od konjanika, Mauricio Uckar morao se oprostiti od trcanja na prstenac jer mu je konj na pola puta trkace staze duge 150 metara, otkazao poslušnost pa nije sudjelovao ni u daljnjem natjecanju.

Vale je uspio cak dvaput pogoditi prstenac koji je svaki put odskocio pa je u prvom krugu ostao bez bodova. Prva je trka tako završila s cetiri pogotka po dva punta, dok su dvojica natjecatelja dobila po pola boda. Voditelj Robert Ferlin komentirao je da je razlog tremi i slabom rezultatu zasigurno i novcana nagrada od 35 tisuca kuna "jer i konji znaju da je to cuda šoldi".

Drugi krug prošao je s 15 natjecatelja jer Mauricio Uckar više nije nastupao, a prvu i jedinu sridu pogodio je Vale zaradivši svoja prva tri punta. Zbog takvih su rezultata u treci krug iznimno opet ušli svi natjecatelji, a ne samo najbolje plasirani. U sridu je tada pogodio Mario Uckar, poslije njega i Gordan Galant te Vale kojem je ukupno šest bodova bilo dovoljno za titulu pobjednika dvosatne Trke.

Slavodobitnika je Hrvatski casnicki zbor Istarske županije nagradio i za najviteškije držanje, a osim prijelaznog štita, za pobjedu na Trci Vale je dobio 25 tisuca kuna, dar OTP banke, i deset tisuca tvrtke ABS, kao i pehar te skulpturu ptice "Prstenac", prijelazni trofej, rad Josipa Diminica.

Skavodobitnik Sinjske alke Mario Šušnjara urucio mu je i statuu alkara. Medu posjetiteljima Trke u pocasnoj loži bili su predstavnici pokrovitelja, Istarske županije, predvodeni županom Ivanom Jakovcicem, predsjednik SDP-a Zoran Milanovic te predstavnici društva Trka na prstenac i delegacija iz Sinja, predstavnici Grada i Viteškog alkarskog društva.(Petra LUKEŽ, snimio Slaven RADOLOVIC)

Vale: Trka na prstenac je moj život

"Dojmovi se još nisu slegli, drugi put u cetiri godine sam slavodobitnik. Smogao sam snage i prevladala je želja da se to odradi, ovo su teške situacije, nisu svakodnevne. Ocekivao sam nagradu jer vježbam cijele godine, trudim se i imam dobrog konja. Trka na prstenac je moj život jer vec dvanaest godina sudjelujem na Trci, kad sam bio manji bio sam kopljonoša. Imao sam problema s konjem, ali uspio sam sve izdržati, pun sam emocija i drago mi je da je ishod bio ovakav", rekao je slavodobitnik Aleksa Vale.


Podijeli: Facebook Twiter