Slavodobitnik 12. Lerona KUD Abrašević iz Srbije

Statuu Lerona ove je godine publika dodijelila KUD-u Abrašević iz Kraljeva u Srbiji (A. KALEBIĆ)
Statuu Lerona ove je godine publika dodijelila KUD-u Abrašević iz Kraljeva u Srbiji (A. KALEBIĆ)

KUD Abrašević iz Kraljeva u Srbiji ovogodišnji je slavodobitnik 12. Međunarodnog festivala folklora održanog proteklog vikenda u Vodnjanu.

Profesionalnost folklornog ansambla iz Kraljeva koji nevjerojatnom lakoćom i živošću izvodi srpske narodne plesove rezultira naprosto hipnotiziranošću gledatelja, a sve pohvale za to treba uputiti i njihovoj koreografkinji Nataši Arsenijević. Taj osjećaj ljubavi prema onome što rade i radosti koji zarazno prenose gledatelju, publika je zasluženo nagradila najvećim brojem glasova, pa su ove godine statua Lerona i plaketa otišle u Kraljevo.

Mora se priznati i da je u subotu konkurencija bila vrlo jaka, jer ništa manje privlačni nisu bili ni nastupi ostalih sudionika. Vrlo živahni plesovi folkorne grupe Sannio Antico iz mjesta Casalduni u Italiji koji prizivaju u sjećanje trenutke nekih davnih seoskih proslava, bili su toliko razigrani i energični da su bili pravi test za vodnjansku pozornicu. Kostimi koje plesači i svirači ove grupe nose na nastupima vjerna su kopija tradicionalne nošnje casaldunskih seljaka iz prve polovice 19. stoljeća.

Folklorna skupina Leščeček iz Slovenije predstavila se u svakodnevnim i svečanim odjećama Veržeja i okolice s početka 20. stoljeća, u kojima su otplesali tradicionalne plesove istočne i zapadne Štajerske. Svoj veseli duh Slovenci su nam predstavili i kroz njihovu autorsku koreografiju koja je u ples preobličila jednu od brojnih duhovitih priča o stanovnicima Veržeja, kojima, kako kažu, ovo mjesto obiluje.

Vrlo vrijednim čuvarima prošlosti svoga kraja pokazali su se i članovi folklorne grupe Zajednice Talijana Bale koji su predstavili dva najstarija plesa baljanskih seljaka, Dampase' i Boemin, i to u šarenoj odjeći koja vjerno prikazuje nošnju iz 17. stoljeća.

Nakon njih su na pozornicu stupile gospe pomno uređenih frizura, u raskošnim košuljama, dugim crnim suknjama i crnim lakiranim cipelicama, praćene isto tako svečano odjevenim muškarcima koji su publici predstavili samo dio bogatstva stare narodne kulture talijanskih stanovnika Galižane. Na njihovim su nastupima neizbježne jedinstvene pjesme koje datiraju nekoliko stoljeća unazad, "a la pera" i "a la longa", te plesovi "el valser" i "la furlana" koji jednostavno zrače neodoljivom uglađenošću.

Festival su zatvorili domaćini, folklorna grupa Zajednice Talijana Vodnjan čiji je nastup uvijek popraćen isključivo glazbenom pratnjom violine i lerona, tradicionalnog žičanog glazbala nalik kontrabasu, po kojem je ovaj festival i dobio ime. Baš kao šlag na kraju, Vodnjanski su plesači publiku prvo uljuljkali gracioznim, gotovo zavodničkim plesom parova, a zatim ponovo podigli veselu atmosferu živahnim i brzim ritmičkim plesovima Villotta i Bersagliera. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ; snimili A. KALEBIĆ i D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter