Slavni španjolski tenor Jose' Carreras stigao u Pulu

S pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem (Neven LAZAREVIĆ)
S pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem (Neven LAZAREVIĆ)

Slavni španjolski tenor Jose' Carreras uoči svog pulskog koncerta koji je na programu u Areni u subotu, 23. srpnja, u 21 sat prisustvovao je konferenciji za novinare u hotelu Park Plaza Histria gdje su organizatori najavili ovaj koncert.

Odgovarajući na novinarske pitanja, Jose' Carreras, vrlo skroman i pristupačan, kazao je da mu je glazba puno pomogla i tijekom bolesti, da glazboterapija općenito svima pomaže, te da je iznimno sretan što će po treći put nastupiti u pulskoj Areni. Kazao je i da postoji razlika između nastupa u kazališnim kućama i na takvoj divnoj pozornici, a da je Arena zbilja posebna i da je izniman doživljaj tu nastupiti.

- Repertoar će biti raznolik i predstavit ću različite skladbe, od opernih arija, poznatih pjesama, na način da program bude zanimljiv za širu publiku. Talijanski mi je jezik 'materinji' što se tiče opere i pjevanja općenito, jer je to jezik tekstova najljepših arija i kancona, potom su tu španjolski i ruski, s time da ne govorim ruski. Ti su jezici iznimno melodiozni, puni vokala, glazbe, koji su po tome posebni što se tiče opera i drugih glazbenih žanrova, rekao je Carreras ističući da će danas imati probe s ostalim glazbenicima, sopranisticom Martinom Zadro, violončelisticom Anom Rucner i Orkestrom opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka.

Carreras je naglasio da ima prekrasna sjećanja s nastupa tri tenora, da ga je s Lucianom Pavarottijem i Placidom Domingom vezalo prijateljstvo te da mu Pavarotti silno nedostaje, i kao veliki pjevač i kao divna osoba, prijatelj.

- Iznimno mi je drago da ste po treći put gost našeg grada, naše prekrasne Arene i siguran sam da će to biti koncert za pamćenje. Koncert je posebno važan zbog humanitarnog karaktera, a zahvaljujemo se i Arenaturistu na svesrdnoj pomoći, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić uručivši potom Carrerasu prigodan poklon i zahvalivši mu se na dolasku.

Iva Šalamon Reškovac iz Meritum komunikacija i Iva Šalamon Reškovac iz Art hilla u ime organizatora kazali su da je koncert dio Carrerasove turneje "A Life In Music", a cilj koncerta je prikupiti sredstva koja će biti donirana dječjem odjelu KBC-a Rijeka i Centru za rehabilitaciju Veruda u Puli. Koncert će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Ovo događanje su podržali kao glavni sponzor Bina-Istra te gradovi Pula, Rijeka i Opatija. Bina-Istra je s partnerima već osigurala donaciju od 500 tisuća kuna, a sav dodatno prikupljeni novac od donacija/ulaznica pridodat će se početnom iznosu donacije.

Zajedno s maestrom Carrerasom u Areni će nastupiti i vrsna sopranistica Martina Zadro, poznata violončelistica Ana Rucner i Orkestar opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka pod ravnanjem maestra Davida Gimeneza.

U drugom dijelu konferencije za novinare tehnički direktor koncerta Ozren Müller kazao je da je za ovu priliku dovezena najkvalitetnija oprema i da će to biti koncert za pamćenje, s iznimnom akustikom i rasvjetom. Naime, za ovaj koncert korištena je najmodernija oprema poput Shoeps mikrofona najnovije generacije, ogromne količine rasvjetnih i razglasnih tijela, oko 15 km kablova te 20-ak tona aluminijskih konstrukcija i cjelokupne opreme koja će se instalirati u amfiteatar, ali uz budno oko i suradnju s konzervatorskim odjelom i Milanom Vojnićem. Za opremu se pobrinula tvrtka Ivas Group iz Zagreba

Što se tiče prodanih ulaznica, kazao je da je ostalo još karata za stajanje, i nešto malo za tribine i parter, a do sada je prodano više od 4.500 ulaznica.

Sezone 2014./2015. popularni tenor Jose' Carreras proslavio je svoj senzacionalni povratak na pozornice s naslovnom ulogom u novoj operi "El Juez" (Sudac). U pulskom je amfiteatru Carreras dosad nastupio dvaput - 1998. godine zajedno sa španjolskom sopranisticom Isabel Rey, te 2006. godine, kada mu je gošća bila albanska sopranistica Inva Mula. Nakon toga je Carreras nastupio s Tonyjem Cetinskim u Zagrebu 2007. na humanitarnom koncertu za Zakladu Ana Rukavina, te u istom gradu, dvije godine kasnije, u humanitarnoj akciji "Korak u život".

 

Puljani u Arenu - pješke

- Arena se otvara za publiku u 20 sati, koncert počinje u 21 sat i trajat će dva sata uz pauzu od 20-ak minuta. Za vrijeme pauze posjetitelji će se moći osvježiti na dva šanka, a bit će moguće i kupiti prigodne majice čiji će prihod ići u humanitarne svrhe. Pozivaju se svi Puljani da dođu pješke na koncert, a ostali da dođu dovoljno ranije da ne nastane gužva i da na vrijeme pronađu parking. Koncert će početi točno na vrijeme, kazao je Miller.

Kako do preostalih ulaznica

Vip ulaznice za koncert koštaju 875 kuna, parter 575 kuna, tribine 475, stajaća mjesta 345 kuna, a mogu se kupiti putem online sustava za prodaju ticketshop.hr i svikoncerti.eu te na prodajnim mjestima ticketshop.hr sustava: Atlas d.d., Tisak media centri, Tisak kiosk, Dallas music shops i Dancing Bear. U prodaji je još nešto ulaznica na parteru desno i lijevo i tribini, no posljednjih dana vlada veliki interes za koncert i organizator vjeruje da će se veći broj ulaznica do subote prodati.

Bina Istra nagradit će s 500 kuna na ENC-uređaju najsretnije kupce ulaznica, autore deset originalnih postova na društvenim mrežama sa snimljenom fotografijom s ulaznicom. (Vanesa BEGIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter