Slavni pokojnici lani utržili 532 milijuna dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaest pokojnih zvijezda iz industrije zabave uživa "bogat zagrobni život" i zarađuje milijune: samo lani ta je skupina odabranih pokojnika utržila 532,5 milijuna dolara, objavio je časopis Forbes.

Prvo mjesto uvjerljivo drži pokojna holivudska legenda Elizabeth Taylor, koja je u proteklih dvanaest mjeseci zaradila 210 milijuna dolara zahvaljujući velikoj dražbi na kojoj je prodano svih 1.800 komada nakita, odjeće, filmskih kostima i umjetnina. Na dražbi u Christie'su u Londonu i New Yorku na kojoj je prikupljeno 184 milijuna dolara najvišu je cijenu postigla jedna Van Goghova slika u njezinu vlasništvu, za koju je novi vlasnik "iskeširao" 16 milijuna dolara.

Milijunskoj zaradi doprinio je i glumičin parfem White Diamonds, jedan od najprodavanijih na tržištu, koji je prošle godine ostvario zaradu od 75 milijuna. Ostatak novca "prikupljen" je prodajom nekretnina i autorskim pravima na filmove. Naime, nakon uspjeha "Cleopatre", Taylor je osigurala 10-postotno vlasništvo svih svojih filmova.

Uobičajeni lider Michael Jackson ovog je puta drugi, a Forbes ga naziva "post mortem kraljem gotovine". Ta zvijezda popa, stradala 2009. u dobi od 50 godina, nakon smrti zarađuje više od ijedne živuće zvijezde. Lani je zaradio 145 milijuna dolara. Ove ga je godine zahvaljujući aukcijama pretekla prijateljica Liz, no, po predviđanju Forbesa, sljedeće će godine vjerojatno prvo mjesto zauzeti Jackson. Osim na svojoj glazbi, zarađuje i na Sony/ATV katalogu, kompaniji koju je sredinom 90-ih osnovao zajedno s tvrtkom Sony Music. Kompanija pod koju spadaju Beatlesi, Taylor Swift i Lady Gaga u 50-postotnom je Jacksonovom vlasništvu. Osim toga, zaradu mu donosi i show trupe Cirque Du Soleil "The Immortal Tour".

Drugi "king", Elvis Presley, kralj rock'n'rolla, lani je zaradio kao i godinu dana prije toga, 55 milijuna, i treći je na listi. I on ima "svoj" cirkuski show "Viva Elvis", koji se prikazivao od 2010. do kraja ovog ljeta. U kazalište možda nije privukao mnoge, ali zato na imanje Graceland jest.

Tu su još i otac Charlieja Browna Charles Schulz, reggae zvijezda Bob Marley, John Lennon, Marilyn Monroe, Albert Einstein, Theodor Geisel, poznatiji kao Dr. Seuss, američki pisac, u Europi najslavniji po djelu "Kako je Grinch ukrao Božić", glumac Steve McQueen, glumica Betty Page, pisac Richard Rogers i drugi pokojni Beatle George Harrison. Slijede Steve McQueen, Bettie Page, pin-up djevojka, te kompozitor Richard Rogers, možda najpoznatiji po djelu "Moje pjesme, moji snovi". (Hina, I. KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter