Slavni pisac krimića Jo Nesbo dolazi u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveški pisac Jo Nesbo, koji je svjetski ugled stekao kao vodeći predstavnik novog vala skandinavske kriminalističke književnosti, gostovat će u Hrvatskoj od 18. do 20. travnja u okviru zagrebačkog Noir festivala, doznaje se danas od organizatora.

U četvrtak, 18. travnja, u 19 sati u Cineplexxu Kaptol centra slavni će pisac, čije su knjige prevedene na više od 40 jezika, održati tribinu na kojoj će kroz razgovor s književnicom Mimom Simić domaćoj publici pokušati otkriti ključ globalnog uspjeha nordijskih noir-kriminalističkih romana.

U 21 sat na istom će mjestu biti premijerno prikazan film "Jackpot", norveška kriminalistička komedija nastala po jednoj od Nesboovih priča.

Dan kasnije, 19. travnja, Nesbo će u 19 sati u knjižari Profil megastore predstaviti hrvatsko izdanje romana "Snjegović", jedne iz niza svjetski uspješne serije njegovih krimića o problematičnom policijskom istražitelju Harryju Holeu.

Popularni će pisac gostovanje u Zagrebu 20. travnja završiti posjetom norveškom veleposlanstvu.

Nesbo, koji je strastveni penjač po stijenama, svoj će boravak u Hrvatskoj iskoristiti i kako bi obišao neke od njezinih planinarskih lokacija, najavili su organizatori objasnivši da će to činiti tijekom dana pa će se zato njegove književne aktivnosti obavljati u večernjim satima.

Jo Nesbo rođen je 1960. u Oslu. Prodao je više od 9 milijuna knjiga diljem svijeta, dobitnik je brojnih književnih nagrada, ima vlastiti rock bend, a najpoznatiji je po seriji od deset trilera o istražitelju Harryju Holeu, ciničnom samotnjaku, alkoholičaru s gomilom osobnih i emocionalnih problema, ali vrhunskom i poštenom policajcu. Zanimljivo je da u "Spasitelju", jednoj od knjiga iz te serije, Hole odlazi u Zagreb kako bi istražio pozadinu Hrvata nadimka Mali Spasitelj koji je stjecajem okolnosti postao profesionalni ubojica. Nakon Holea u Zagreb dolazi i njegov stvoritelj Jo Nesbo, kojeg se smatra jednim od najboljih pisaca kriminalističkih romana današnjice. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter