Slavni bubnjar Steve Gadd u Grožnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseti Hrvatski bubnjarski kamp u Grožnjanu ove je godine rasprodan, a razlog nije samo jubilarno izdanje ovog seminara udaraljkaša i bubnjara iz cijelog svijeta nego je mamac bio i Steve Gadd kojeg mnogi smatraju možda i najvećim bubnjarem na svijetu. Samo površni pregled njegove diskografije koja uključuje suradnje s imenima kao što su Paul Simon, Eric Clapton, Simon & Garfunkel, James Taylor, Paul McCartney, Chick Corea i mnogi drugi daje do znanja da se radi o glazbeniku svjetske klase. Čak i ako vam njegovo ime ne govori ništa, velika je vjerojatnost da je jedna od pjesama na kojoj je Gadd svirao bila u jednom trenutku i dio vaše kolekcije omiljenih skladbi.

Osobni bubnjarski pečat

Gadd se polaznicima i predavačima Hrvatskog bubnjarskog kampa u Grožnjanu predstavio na predavanju pod nazivom "50 ways to meet Gadd" (op. a. igra riječi s nazivom pjesme Paula Simona ), a već sam njegov dolazak na pozornicu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži izazvao je stajaće ovacije, da bi dva i pol sata kasnije jednakim oduševljenjem bio ispraćen. To ipak nije bio kraj jer je Gadd strpljivo dijelio autograme, potpisivao bubnjeve i pričao s polaznicima seminara, a u Grožnjanu ih se, zajedno s predavačima, okupilo 80-ak.

- Ovdje sam da bih se družio s vama i podijelio sve što znam, moje iskustvo, prijateljski se okupljenima na početku obratio Gadd koji će u Grožnjanu ostati do sutra.

Spomenuti dvoipolsatni susret s Gaddom bila je tako odlična prilika polaznicima da velikog bubnjara i svog idola upitaju što god žele, a pitanja su išla od onih stručnih, gdje su se bubnjari zanimali za tehniku sviranja i dobili na licu mjesta poduku od majstora, do pitanja o njegovom životu i zbilja mnogobrojnim suradnjama.

- Što god u glazbi radite, vaše glazbeno obrazovanje na to utječe, rekao je Gadd odgovarajući na pitanje o svojoj klasičnoj glazbenoj edukaciji, a s obzirom na to da se pretežno bavio rockom i jazzom. "Uzmite bilo koju vrstu glazbenog iskustva i primijenite ga na sve što radite", odgovorio je Gadd.

Svoj uspjeh i ugled skromno objašnjava time da se 1970-ih "našao na pravom mjestu u pravo vrijeme". Pred vrlo znatiželjnom publikom izveo je i dionice iz nekih skladbi kojima je i sam udario osobni bubnjarski pečat, dok su neki od polaznika dobili priliku zasvirati pred velikim majstorom.

Vrhunski studijski i koncertni glazbenik

Gadd je poznat jednako kao vrhunski studijski i kao koncertni glazbenik.

- Uživam jednako svirati na koncertima kao i u studiju. Lijepo je svirati uživo s dobrim bendom i s dobrim producentom u studiju. Volim svirati dobru glazbu, kaže Gadd koji je priznao da je nekad imao tremu, ali danas više ne.

- Morate proći kroz to. Normalno je biti uplašen, to samo po sebi nije ništa loše, osim ako vas spriječi da svirate, u tom slučaju imate problem koji morate riješiti, objasnio je Gadd.

Na pitanje što voli slušati rekao je "štogod moja žena stavi. Ima odličan glazbeni ukus", našalio se i pojasnio da uglavnom sluša stariju glazbu poput Marvina Gayea.

Osim Stevea Gadda ove godine na seminar su kao predavači došli John Riley, Horacio Hernandez, Pete Lockett koji su već bili ovdje prošlih godina, zatim Claus Hessler i Petar Ćurić koji je i organizator cijelog projekta uz pomoć Hrvatske glazbene mladeži. Ove godine došli su i gosti iznenađenja i to legendarni bubnjar Smaka Slobodan Stojanović Kepa kojem je Gadd osobni idol, znan je i kao "balkanski Steve Gadd", a u Grožnjan je iz Italije stigao i još jedan stari znanac i to Pier Foschi poznat po radu s Jovanottijem i Laurom Pausini.

Petar Ćurić kaže da ove godine imaju najviše bubnjara upravo iz Italije, čak 13, a i Gadd je po majci Talijan. Kada govori odakle su sve polaznici došli, kaže u šali da bi lakše bilo nabrojati odakle nisu. Osim iz Hrvatske i Italije došli su iz Izraela, Libanona, Indije, SAD-a, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Srbije... Svi oni su za Hrvatski bubnjarski kamp čuli ili preko svojih prijatelja ili predavača koji su bili ovdje. (Mladen RADIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Steve Gadd otvara sutrašnji koncert na Balwan Cityju

Završni koncert seminara je u srijedu u 21 sat na Balwan Cityju u Grožnjanu i Gadd je prihvatio nastupiti tako da će on otvoriti koncert i izvesti petominutni bubnjarski solo. Nakon toga nastupit će polaznici i učitelji koji su ostali u Grožnjanu – Hernandez, Ćurić, Lockett i Foschi. Koncert je besplatan i jedina prilika da se u ovim krajevima vidi uživo Stevea Gadda i da se upozna s njim.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter