Slavljenički koncert klape Pinguentum u Buzetu

Klapa Pinguentum na slavljeničkom koncertu u Buzetu
Klapa Pinguentum na slavljeničkom koncertu u Buzetu

Klapa Pinguentum, pobjednica završne večeri muških klapa 47. festivala dalmatinskih klapa u Omišu i osvajač zlatnog omiškog štita, zapjevala je jučer sumještanima na starogradskom Trgu rašporskih kapetana, ispred Zavičajnog muzeja, i slavljeničkim koncertom u Buzetu pokazala čime je to zaslužila zlato u Dalmaciji, kolijevci klapske pjesme.

Prije dvije godine u Buzetu su slavili Pinguentine i tada osvojenu Zlatnu stinu, nagradu televizijskih gledatelja. Ove je godine i struka potvrdila da Pinguentum zasluženo sjedi na tronu klapske pjesme. Na 47. festivalu dalmatinskih klapa po prvi je put u povijesti stručni ocjenjivački sud pobjednicom proglasio klapu koja dolazi iz Istre.

Od doista brojnih sumještana i poklonika klapskih napjeva koji su na slavljenički koncert osim iz Buzeta došli i iz Pule, Rijeke, Marije Bistrice, Maribora pa čak iz Njemačke, najbolja hrvatska klapa sinoć je u rodnom gradu dobila zaslužene ovacije.

- San svake klape je osvojiti Omiš, ali samo najuporniji i najmarljiviji uspijevaju realizirati svoje snove, poručio je istarski župan Valter Flego.

Sedmorici veličanstvenih, kako ih je nazvao, čestitao je i gradonačelnik Siniša Žulić, koji je klapi Pinguentum uručio posebno priznanje Grada Buzeta za postignuti izuzetan uspjeh i doprinos u promociji grada. Na vrijednom priznanju, ali i na dugogodišnjoj moralnoj i financijskoj podršci Grada, zahvalio se voditelj klape Sanjin Radović.

- Iza naših uspjeha stoji veliki trud, rad i odricanje, i zahvaljujući tome smo i došli do takvih rezultata, rekao je Radović.

Muška klapa Pinguentum osnovana je 1994. godine, nakon nekoliko godina prestala je s radom, a na pozornicu se vratila 2005., u sklopu GD-a Sokol, te se vrtoglavom brzinom počela uspinjati u sam klapski vrh.

Već su na svom prvom nastupu na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, 2008. godine, Pinguentini zasjeli na tron, najprije kao pobjednici debitantske večeri, a zatim osvojivši brončani Štit i brončani Leut dokazali svoju vrijednost i u muškom finalu. Od tada pa do danas gotovo im je svaki festivalski nastup i nagrađen.

Popis nagrada doista je impozantan, istaknula je vodeći koncert Mila Nežić. Sudjelovanjem na Festivalu klapa Istre i Kvarnera, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, Festivalu klapa u Skradinu te natjecanju u Zagrebu, klapa Pinguentum ukupno je osvojila 19 nagrada, od kojih 13 zlatnih. Treba reći i to da je klapa Pinguentum prva istarska muška klapa pobjednica debitantske večeri omiškog festivala. Pobjednik je prvog superfinala omiškog festivala, dakle prvi dobitnik Zlatne omiške stine. Prva je istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i s ovogodišnjim zlatnim Štitom jedna je od rijetkih hrvatskih klapa ponosni vlasnik omiških Štitova sve tri boje: brončane, srebrne i zlatne.

U Pinguentumu pjevaju prvi tenor Aleksandar Pavletić, drugi tenori Dragan Markežić i Mikele Presel, bariton Igor Jermaniš, basi Nenad Medica i Sandro Draščić te bariton i voditelj klape Sanjin Radović.

Nakon svih osvojenih medalja, Pinguentumu je ipak najveća nagrada potvrda legendarne klape Omiš da su u svojoj pjesmi veći Omišani od - Omišana! (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter