Slavljenički KIK Fest ugostit će petnaest klapa

Pulske "Teranke" na pozornici KIK Festa (Dejan HREN)
Pulske "Teranke" na pozornici KIK Festa (Dejan HREN)

Dalmacija je kolijevka klapske pjesme, a Buzet joj zadnja dva desetljeća "puše za vratom" s obzirom je domaćin jedinog klapskog natjecanja na području Istarske i Primorsko-goranske županije; Festivala klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli" koji će se ove subote održati u svom dvadesetom izdanju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" u suorganizaciji HDS ZAMP-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, istarskog župana Valtera Flega i Grada Buzeta. Festival u buzetskom Narodnom domu započinje u 19 sati.

- Proteklih godina organizirali smo dvije festivalske večeri, posebno mušku i žensku, a ove se godine prijavio manji broj ženskih klapa pa nam se učinilo zgodnim da u ovom slavljeničkom izdanju napravimo jednu mješovitu večer. No, neovisno o tome žiri će posebno ocjenjivati muške i ženske klape, a dodijelit će se ukupno deset nagrada. U natjecateljskom programu sudjeluje 15 klapa; deset muških i pet ženskih, a gost festivala je Ženska klapa "Luka" iz Rijeke, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica Učilišta Mirjana Pavletić.

Večer klapskog poja svojim nastupom otvara muška klapa "Trabakul" Kostrena, slijedi muška klapa "Skalin" Matulji, ženska klapa "Bona forma" Krk, muška klapa "Tić" Tribalj, muška klapa "Krijanca" Rab, ženska klapa "Castrum Vallis" Bale, muška klapa "Pinguentum" Buzet, ženska klapa "Vidulice" Rijeka, muška klapa "Flumen" Rijeka, ženska klapa "Teranke" Pula, muška klapa "Bukaleta" Pazin, muška klapa "Vinčace" Novi Vinodolski, ženska klapa "Kastav", muška klapa "Lungomare" i muška klapa "Kastav".

Svaka klapa izvodi dva napjeva, s preporukom da jedan od njih bude "istarski". Nastup klapa pratit će tročlani ocjenjivački sud čiji su članovi Jure Šaban Stanić iz Omiša, Mirna Marić iz Rijeke i Ante Rados iz Zadra, a klape se natječu za tri nagrade žirija, kao i za "Buzećanku" -nagradu publike i "Brkicu" - nagradu za najbolju izvedbu pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

- Od samih početaka nagrađujemo najbolju izvedbu pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja jer to u pravilu nije klapska pjesma, ali s obzirom se festival održava na području Istre želje nam je afirmirati istarsku tradicijsku glazbu pa i kroz ovu formu, naglasila je Pavletić. Ocijenila je također da su postigli ciljeve postavljene prilikom pokretanja festivala.

- Cilj je bio okupiti klape na jednom mjestu, poraditi na njihovoj kvaliteti, stimulirati da budu što bolje i to se i dogodilo. Rastao je broj klapa posebno na području Istre, klape su iz godine u godinu bile sve bolje, a ovogodišnji festival će pokazati da mi unutar tih petnaest klapa imamo nekoliko klapa koje spadaju u sam vrh klapskog pjevanja, rekla je Pavletić.

Ulaznice za KIK Fest su do 24. ožujka u pretprodaji po promotivnoj cijeni od 30 kuna, dok će se na dan festivala ulaznice prodavati po redovnoj cijeni od 40 kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter