Slavlje za petnaest godina nagrada i uspjeha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obljetnički koncert u povodu 15 godina rada klape Teranke održat će se danas u 19.30 sati u Zajednici Talijana, a nastupit će gosti Bruno Krajcar te muška klapa Bošket iz Zagreba.

Prvi sopran u Terankama je Valentina Jurić, drugi sopran Gordana Žgomba, Nikolina Jurić i Melani Andrić Vurušić, prvi alti su Kristina Puh Leko i Jadranka Celić Bernaz, a drugi alti Denisa Mravičić i Dijana Macan. Od ove godine njihov je umjetnički voditelj Sveto Popović.

Kako je krenulo

Kako nam je rekla jedna od članica Teranki, Kristina Puh Leko osnivačica i voditeljica klape je Sandra Petrović, potom ih je vodio Neven Radaković, zatim Aida Vidan, najduže Daniel Dražić, čak šest godina, a on je imao najdulji staž kao voditelj Teranki.

- Njegujemo a cappella napjeve, damatinsku klapsku pjesmu, dalmatinske i istarske napjeve, obrade popularnih pjesama, a nastupamo na raznim smotrama i manifestacijama u cijeloj Hrvatskoj, kao i u inozemstvu, a učestalo smo nastupale na humanitarnim koncertima s istarskim glazbenicima, kazala je Puh Leko.

U tih 15 godina kroz Teranke je prošao veliki broj pjevača, negdje dvadesetak. Među onima koje su duže pjevale, tu su bile Tatjana Merkl, Morena Peruško Butorac, Višnja Pilepić, Ileana i Daniela Perosa, Elizabeta Petrić, kazala je Puh Leko, navodeći da je cijela priča krenula u listopadu 2002., kada su Sandra Petrovič kao dirigentica tadašnjeg Salonskog orkestra i Željko Riker iz Puhačkog orkestra grada Pule, došli do ideje da bi se mogla oformiti ženska klapa, pa su tako nastale Teranke. Prva postava djelovala je u sastavu Daniela Perosa i Morena Peruško - prvi sopran, Jenny Bajlo, Lana Perosa, Sandra Petrović - drugi sopran, Jadranka Celić, Višnja Pilepić - prvi alt te Gordana Matana i Tatjana Merkl - drugi alt.

I tako je krenula cijela ova priča, a uskoro su počele stizati nagrade i priznanja.

- Bilo je tu puno nagrada na raznim natjecanjima, pobjednici smo Omiša, što je kao da smo pobijedili nogometno prvenstvo, nagrađeni smo na festivalima klapa Istre i Kvarnera, dobitnici puno prvih nagrada, nagrađeni smo u Omišlju na Krku, dobili smo nagrade na svim važnijim festivalima klapa, a gostovali smo i na brojnim međunarodnim natjecanjima i smotrama. Bile smo na Malti, u Rusiji, Grčkoj, Španjolskoj, Irskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Italiji, Austriji, i sa svakog puta vratile bismo se s nagradama, veli Puh Leko ističući da Teranke djeluju pri Puhačkom orkestru grada Pule.

Profinjeni zvuk

Svojom muzikalnošću, dramatičnošću u izvođenju, homogenim, profinjenim klapskim zvukom, tehničkim preciznim i samouvjerenim nastupom Teranke su redovito dobitnice raznih nagrada i priznanja.

Treba istaknuti da su samo nakon tri mjeseca marljivog rada Teranke nastupile u Buzetu gdje su dobile drugo mjesto, a nedugo zatim prolaze ne baš laganu audiciju u Rijeci za nastup u Senju na 2. festivalu klapa sjevernog Jadrana, po jačini i reputaciji odmah uz rame Omiškoj smotri klapskog izričaja. Slijede nastupi u Rovinju, Istarskom narodnom kazalištu, dvaput u Domu oružanih snaga na časničkom susretu te na još nekolicini mjesta diljem Istre i šire, i sve to u prvoj godini djelovanja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter