Slavlje uz pjesmu, ples i pisanu riječ

Povijesni i pomorski muzej Istre (M. ANGELINI)
Povijesni i pomorski muzej Istre (M. ANGELINI)

Svečanost u povodu 60. obljetnice djelovanja Dječje knjižnice, ogranka gradske knjižnice i čitaonice u Dječjem kreativnom centru u Radićevoj ulici (bivši Pionirski dom), održana je u ponedjeljak poslijepodne u ovoj knjižnici uz brojne goste.

Počeci Dječje knjižnice vezani su uz Društvo Naša djeca koje utemeljuje ovu knjižnicu 1957. godine. U sastavu Društva bila je do 1970. godine, a nakon toga pripojena je tadašnjoj Općinskoj knjižnici i čitaonici Pula, danas Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Bogat i raznoliki fond

Dječja knjižnica namijenjena je predškolskoj djeci, djeci i mladeži osnovnoškolske, pa i srednjoškolske dobi, ali i svima onima koji se na bilo koji način bave djecom (roditelji, odgojitelji, učitelji, studenti pedagoških usmjerenja).

To je sastavni dio Gradske knjižnice i čitaonice Pula, prostorno je smještena na drugom katu Dječjeg centara u Radićevoj ulici na broju 22.

Knjižnica posjeduje bogat i raznolik fond knjiga primjerenih svim uzrastima svojih korisnika. Knjižnična zbirka uključuje slikovnice, dječju književnost, književnost za mlade, referentnu zbirku, znanstveno-popularnu literaturu za djecu i mlade, priručnike za roditelje, stripove, dječje časopise, igračke, društvene igre i AV građu.

- Posebno mi je drago da knjižnica slavi šezdeseti rođendan, da je u proteklih šest desetljeća ugostila brojnu djecu od kojih mnogi sada dovode i svoju djecu i unuke ovdje, da se tradicija nastavlja. Tu se stalno održavaju brojne kreativne i jezične radionice, predstave i druga zbivanja. Knjižnica je moja vršnjakinja, i nadam se da ćemo u zdravlju zajedno proslaviti i stoti rođendan, kazala je knjižničarka Dječje knjižnice Vlasta Šajina Sošić.

Pjesmom su se potom predstavili mališani iz zbora Zvjezdice Dječjih vrtića Pula te plesači iz Plesne igraonice Veruda i Predškolske ustanove Mali svijet koje su pripremile njihove vrijedne odgojiteljice i voditeljice. Nakon njih su nastupili polaznici, odnosno dio polaznika Udruge Piccoli terremoti pod vodstvom Ester Richter Kontošić, a oni su tu gosti barem jednom mjesečno s raznim jezičnim, kreativnim i drugim radionicama.

Donacija knjiga i slikovnica

Vrijedne članice Medulin Arta pod vodstvom Maje Čerljenko prodefilirale su pokazavši zanimljivi nakit potaknut knjigama i pričama za djecu, poput Malog princa, Pčelice Maje, Snjeguljice, Male sirene, Ljepotice i zvijeri, Pepeljuge, a Medulin Art, kako je kazala knjižničarka, kontinuirano surađuju s tom knjižnicom.

Potom se predstavila Tamara Teković, koja voli sakupljati slikovnice i ima veliku kolekciju, i koja je nazočnima pokazala i slikovnice iz dalekog Japana, a neke od njih je poklonila Knjižnici.

Vlasta Šajina Sošić kazala je da je doktorica Mirjana Žmak, koja je u nedjelju na Sa(n)jmu knjiga dobila nagradu "Dr. Ivo Borovečki" u iznosu od tisuću kuna za kupovinu knjiga kao najčitateljica, donirala kupljene knjige upravo toj knjižnici.

Proglašeni su i dječji najčitatelji, koji su u proteklih godinu dana pročitali najviše knjiga i ispunili čitateljsku putovnicu, a to su Mirna Jurić s pročitanih 200 knjiga, koja pohađa OŠ Kaštanjer, potom Nika Petković iz Područne škole Štinjan s pročitanih 120 knjiga te trećeplasirani je Mihovil Kaić iz Osnovne škole Centar koji je pročitao 100 knjiga. Na kraju je druženje nastavljeno u dobrom raspoloženju uz zakusku. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter