Slavlje uz bogati program

Panorama Vodnjana (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Panorama Vodnjana (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Labin sinoć je bila pretijesna primiti sve, koji su svojim dolaskom uveličali svečanost obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Dana, 25. studenog 1943. godine, Bosna i Hercegovina obnovila je svoju državnost, na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu, a koju je izgubila davne 1463. godine, kada je Bosna pala pod upravu Osmanskog okupatora.

Nakon intoniranja himni Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te svečane pjesme Krasna zemljo Istro mila, minutom šutnje odana je počast svim poginulima u ratu za BiH.

"Raspadom Jugoslavije BiH je proglasila svoju samostalnost, članica je UN i u svijetu priznata samostalna država. Nažalost, nakon referenduma o samostalnosti u BiH je nastupilo krvoproliće među njezinim narodima, koji su vjekovima živjeli u razumijevanju, miru i slozi. Svojim otporom i hrabrošću, patrioti bosanskohercegovačke zemlje uspjeli su u proteklom ratu sačuvati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, i time historijsko –politički individualitet BiH kao multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana," rekao je u prigodnom referatu, vijećnik Bošnjačke nacionalne zajednice u Vijeću Gradu Labina, Ervin Mešanović, i nastavio: "Bila je i banovina i kraljevina i ejalet i korpus separatum i republika, ali uvijek Bosna. Napadali su je, branila se, osvajali je, izdavali, dijelili i rušili. Na kraju ipak je država nezavisna, priznata, suverena, Bosna i Hercegovina".

"U BiH se živi suživot, a kad su nas drugi počeli učiti kako da živimo, nastali su problemi. Važno je da živimo jedni pored drugih i jedni za druge, Islam zagovara dobre odnose među najbližima, a to su susjedi", izjavio je glavni Imam Medžlisa Islamske zajednice u Labinu, Hazim efendija Bećirović, obraćajući se skupu.

U kulturnom djelu programa nastupili su KUD "Buzetski biseri", pjesmom "Bosno, zemljo moja", Vojel Hevešević nastupio je s recitalom "Moja domovina", a na harmonici je svirala Vanesa Jakac.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, zamjenik gradonačelnika Grada Labina Zoran Rajković, zamjenica načelnice Općine Raša, Tina Damjanić, predsjednici Vijeća i Zajednice bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina, Mehmed Džekić i Esad Spahić, Imam Medžlisa Islamske zajednice Umag, Elvediin ef. Posavljak, predstavnici nacionalnih manjina Srba, Slovenaca, Talijana i Albanca, vijećnici Gradova i Općina Istre, najbolja poduzetnica u RH, Selma Smajić i najbolji OPG, Zlata Šahdanović te mnogobrojni gosti. Čestitke u povodu Dana državnosti uputio je predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, Muhamed Muratagić.

Nakon prigodnog domjenka, u drugom dijelu večeri , proslava je nastavljena u veselom tonu u bošnjačkom klubu Sevdah. Uz nastupe folklornih, kulturno umjetničkih društava, "Skokovi" iz Cazina, KUD-a "Buzetski biseri" te KUD "Đulistan" iz Labina, veselje je uz Mrga bend nastavljeno do dugo u noć. (Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter