Slavlje u cast sv. Maura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svaki dan moramo uzeti svoj križ. Za kršcane to znaci prihvatiti osporavanje osobnih uvjerenja, plivati protiv struje, živjeti bracnu vjernost, promicati ljudski život u svim njegovim trenucima i oblicima. To su neki od današnjih križeva", porucio je, medu ostalim, u Porecu apostolski nuncij mons. Mario Roberto Cassari, papinski poslanik pri hrvatskoj Vladi.

On je u subotu u prepunoj Eufrazijevoj bazilici na hrvatskom i talijanskom jeziku predvodio euharistijsko slavlje u cast sv. Maura, poreckog zaštitnika, biskupa i mucenika. Apelirao je na vjernike da cuvaju katolicki identitet, a božju rijec primjene na novi stil života te pomognu oblikovati Crkvu kao dinamicnu zajednicu koja može dati konkretan odgovor na pitanje duhovnosti. Onima što nastoje sagraditi svijet bez boga, nuncij je prognozirao neuspjeh jer "odsutnost boga ne olakšava postizanje srece, solidarnosti i mira".

Mucenicka smrt sv. Maura, zaštitnika citave porecko-pulske biskupije, primjer je snage, hrabrosti te uzdanja u boga cak i u trenucima kušnje, kazao je Cassari.

Dotle se na središnjem trgu od prijepodneva odvijalo svjetovno slavlje u cast gradskom zaštitniku. Pod šatorom se rado marendalo i rucalo palentu, jelo kojem Porecani na svoj feštarski dan prireduju festival.

Za veselu i dinamicnu atmosferu na trgu brinuli su Baredinesauri, glazbena družina zabavljaca bez premca, potom i gradske mažoretkinje te puhacki orkestar Porecki delfini. Pod šator su se nagurali i punktovi za degustaciju pršuta, vina i ekoloških proizvoda, dok su se Diana, Ema, Marina i Valentina trudile prodati što više domacih kolaca te vina nabavljenog pri poreckom studiju vinarstva.

Nudile su ga kuhanog, skupljajuci novac za specijalni odjel osnovne škole. Doznajemo da je ta radišna i vesela cetvorka samo dio Leo cluba, pomlatka što je nedavno osnovan pri Lions clubu, i okuplja 15-ak srednjoškolaca i studenata. Svoj štand je postavilo i uvijek aktivno Društvo invalida.


Podijeli: Facebook Twiter