Slavko Juraga dao ostavku na mjesto predsjednika HDDU-a


Slavko Juraga dao je ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), ustvrdivši kako ga je na takvu odluku prisilila eskalacija situacije proizašle iz krive interpretacije njegove komunikacije s članovima toga društva.

"Pokušao sam uspostaviti komunikaciju, što je izazvalo samo još gore reakcije i nastavak igre pokvarenog telefona. Ovakva je moja odluka bila jedno što mi je u ovom času preostalo", kazao je Juraga u razgovoru za Hinu.

Nakon što je pedesetak glumaca, dramaturga i redatelja u ponedjeljak istupilo iz članstva HDDU-a zbog općenitog nezadovoljstva radom i upravom Društva, ali dijelom i zbog pisma koje im je Juraga kao predsjednik udruge uputio u petak 29. siječnja, Juraga je izjavio kako je riječ o nesporazumu.

Pismo je poslano u odgovoru na traženje nekih članova da se peticija protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića objavi preko službene elektroničke pošte HDDU-a, a reakcije je izazvalo Juragino odbijanje. On je to, međutim, objasnio službenim stavom društva temeljem odluke izborne skupštine iz 2015., te najavio kako će to pokušati svakome pojedinom članu osobno objasniti.

Odluku o ostavci donio je kad je vidio da je komunikacija umjesto u konstruktivnom, skrenula u smjeru blaćenja njega osobno, istaknuo je Juraga.

"Ne treba mi sve to. Reakcije i uopće pokretanje svega toga nije uopće bilo kreativno, bila je to čista destrukcija koja se koncentrirala na moj obraz", pojasnio je.

Svoju odluku o ostavci članovima je obznanio pismom u kojemu je istaknuo kako je ona donijeta iz činjenice da kao predsjednik koji poštuje Statut ne može istovremeno zastupati ono što osobno smatra moralnim i kolegijalnim u danom trenutku, a nipošto zbog pritisaka pojedinih članova koji su to od njega zahtijevali u pismima i medijskim obraćanjima.

Pozvao je kolege da se vrate i ostanu u Društvu te ga zajedničkim radom oblikuju tako da može "zastupati i predstavljati sve ono što nas povezuje, a ne potencirati ono što nas u našim osobnim i intimnim stavovima razlikuje", jer "sutra ćemo izaći na istu pozornicu i biti dio jednog tijela". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter