Slavili Von Trier, Suzane Bier, Tilda Swinton...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "Melankolija" danskog redatelja Larsa Von Triera proglašen je najboljim europskim filmom na 24. dodjeli nagrada Europske filmske akademije u subotu navecer u Berlinu.

Lars Von Trier nije bio nazocan na dodjeli u Berlinu. On je odlucio da nece javno nastupati nakon što je proljetos izbacen s festivala u Cannesu zbog pronacistickih izjava. Nagradu je u njegovo ime preuzela supruga.

Von Trier je, medutim, izgubio u utrci za najboljeg redatelja. Pobijedila ga je sunarodnjakinja Susanne Bier za film "U boljem svijetu", dobitnika ovogodišnjeg Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Najboljom glumicom proglašena je Tilda Swinton za ulogu u filmu "Moramo razgovarati o Kevinu", a najboljim glumcem Colin Firth za "Kraljev govor", koji je za istu ulogu vec nagraden Oscarom. "Kraljev govor" dobio je i europsku nagradu publike za najbolji film.

Nagradu za najbolji dokumentarac dobio je Wim Wenders za "Pinu", a najboljim scenaristima proglašeni su Jean-Pierre i Luc Dardenne za "Djecaka s biciklom".

Europske filmske nagrade svake godine dodjeljuje Europska filmska akademija i filmski profesionalci s cijelog kontinenta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter