Slavili se solsticij i vino

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobicni festival Astrofest sinoc je u staru jezgru Višnjana privukao brojne ljubitelje astronomije i vina, unatoc tome što ga je kiša otjerala s trga i stare šterne, gdje se priašnjih godina održavao, i unatoc tome što je loše vrijeme posve osujetilo njegov drugi, masovniji dio u parku oko zvjezdarnice na brdu Tican.

Suvremena galerija Sincich u starom gradu, kamo su zbivanja preselila zbog kiše, pokazala se odlicnim izborom za festival solsticija i vina, te je citave veceri bila dupkom puna gostiju svih generacija i životnih stilova. Kvalitetna vina domacih proizvodaca kušalo se decentno i s mjerom, uz pažljivo biranu glazbu i likovni postav bujske autorice Nataše Bezic, pa oni koji su došli po "zvjezdani" i pomalo misticni ugodaj, nisu otišli razocarani.

Iako je izostalo motrenje neba teleskopom, astronomski znalac Korado Korlevic to je nastojao kompenzirati predavanjem.

U izboru publike, pobjednickom titulom Astrovina okitio se muškat žuti Adrijana Prodana iz Korlevici, dok je zvjezdanim vinom proglašena malvazija Saints hills istoimene tvrtke sa sjedištem u Višnjanu, a vinogradima u Radovani.

Ugodno druženje potrajalo je do ponoci, a organizatori veselo trljali ruke nad cinjenicom da je i po lošem vremenu publika iz citave Istre pohodila Astrofest, koji je u svojoj petoj godini održavanja bio planiran u najskromnijem izdanju dosad.

Za degustacijsku cašu tražilo se 50 kuna povratne kaucije, pa je manifestacija zapravo bila besplatna za sve koji su cašu vratili neoštecenu. Zamijecen je i prilican broj turista.

Improvizirati se ipak nije moglo na tri kilometra udaljenom brdu Tican, gdje su ljubitelji zvijezda, magije i mitova prijašnjih godina ritualima pod vedrim nebom slavili najkracu noc u godini i budni docekivali ljeto.

Ovaj dio Astrofesta, poznat i izvan istarskih okvira, na kraju nije ni održan, pa su paljenje ivanjskog krijesa, bubnjanje i drugi magijski obicaji povezani s ljetnim solsticijem odgodeni za iducu godinu, i nešto bolje vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter