Slavili neobuzdani Maori iz Buja

Umaški karneval (M. MIJOŠEK)
Umaški karneval (M. MIJOŠEK)

Brojne živopisne maškare iz Umaga i čitave Bujštine preplavile su u subotu ulice najzapadnijeg istarskog grada na 18., dakle prvom punoljetnom, umaškom karnevalu.

U povorci koja je potrajala čitavo poslijepodne sa svojim neobičnim alegorijskim kolima oduševljavale su sugrađane koji su ih u velikom broju došli podržati. Deset se maškaranih skupina laganim tempom "valjalo" iz smjera sjeveroistočnog ulaza u grad, pa preko centra prema jugoistoku grada, zbog čega je samo središte grada bilo, kako je to već uobičajeno, zatvoreno za promet. Na umaškim se ulicama tako našlo negdje oko šestotinjak raznobojnih maškara, a proslava se za mnoge željne zabave i plesa uz Birikini band odužila do dugo u noć. Ideje za grupne maske bile su uglavnom tradicionalne (Indijanci, Meksikanci, mišići...), ali zato pojedincima nije nedostajalo ni mašte ni motiva kako se predstaviti u sasvim novom svijetlu.

Najuspješnijima su se tako pokazali "Maori" iz Buja službeno zvani "La compagnia del carneval" koji su osim šarene domorodačke odjeće, šara na licu te zahtjevnih alegorijskih kola pripremili i osobiti, neobuzdani maorski ples kojim su zabavljali umašku publiku. Stoga im je zasluženo dodijeljena prva nagrada Umaškog karnevala vrijedna tri tisuće kuna. Druga nagrada pripala je velikoj maškaranoj skupini "Mexico" koju je formirala Zajednica Talijana Savudrija, a treća skupini "Šareni mišići" Udruge maškara Petrovija. Uz maškaranu skupinu Zajednice Talijana Buje "Indiani d'America" bile su to i najbrojnije skupine koje su se ove godine našle na umaškim pokladama, ali spomenimo i ostale, ne manje važne: skupina "Tvoje lice zvuči poznato" iz Umaga, "Istrani se skijaju" Zajednice Talijana iz Krasice, skupina "Saturday Dajla fever" udruge "Za stare i mlade" iz Dajle, skupina Umaške mažoretkinje, zatim skupina "Uccelli esotici" iz Trsta te Limena glazba "Naša sloga" iz Babići. Maskirana povorka mališana iz dječjih vrtića zbog vremenskih je nestabilnosti odgođena za utorak u 10 sati. (A. DAGOSTIN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter