Slavica Oplanić pobjednica Pro Future


Novigradska autorica Slavica Oplanić pobjednica je osme Pro Future, skupne izložbe amaterskog likovnog stvaralaštva, koja je sinoć pred brojnom publikom otvorena u Istarskoj sabornici u Poreču.

Radovi Oplanić i ranijih su godina predstavljani na Pro Futuri pa je ovogodišnja nagrada - samostalna izložba koju će sljedeće godine u Maloj galeriji prirediti Pučko otvoreno učilište, organizator manifestacije - kruna njenog sudjelovanja.

Na izložbi se predstavlja s dva akrila na platnu naziva "Istarski krajolik 1 i 2".

- Autori koje ovdje vidite su amateri i umjetnošću se bave iz ljubavi. I zato je vrlo teško biti u žiriju i donositi odluke tako "sportski" definirane kao o pobjedniku ili prvoplasiranom i tako selekcionirati između ljudi koji rade iz srca, sa puno predanosti i ustrajnosti. Ipak vodili smo se nekim kriterijima u odnosu na tehnike i način rada, kazao je predsjednik ocjenjivačkog suda, akademski slikar Robert Pauletta. Uz njega, o radovima su odlučivali voditelj i referent likovnih djelatnosti u učilištu Sebastijan Vojvoda i Andi Bančić.

Vojvoda je istaknuo kako se na ovogodišnju Pro Futuru prijavilo osamdesetak autora, a odabrano je njih 56, maksimalan mogući broj. - Nadamo se da se nitko ne osjeća zakinut našim izborom, da smo u mogućnosti, svakako bi izložili sve pristigle autore. Nažalost i ovaj put prostor Sabornice bio je premalen za ogroman interes. 

Žiri je pohvalio još i radove Ivice Badžima, Karla Bonačića, Branke Janković Miloš, Josipa Jurasića, Jasminke Juzbašić, Božidara Špikića i Sanje Štimac.

Prvonagrađena Oplanić kaže da joj nagrada jako joj puno znači. Slikanje je oduvijek bila njena ljubav, a od kada je u mirovni ima još više vremena za nju.

- Istarski krajolik je jedan od mojih češćih motiva, posebno u jesen kada su boje intenzivne. Osima akrila eksperimentiram i tehnikom vinorela i mozaika, kaže Oplanić koja je ujedno i voditeljica likovne sekcije i galerije Agata novigradskog KUD-a.

Svog favorita na izložbi posjetitelji su imali priliku izabrati popunjavanjem glasačkih listića, a rezultati će biti objavljeni za tjedan dana. Izložba ostaje otvorena do 18. travnja. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter