Slavica je zapovjedio da se o Kornatu šuti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zapovjednik Dražen Slavica rekao mi je da budem tiho. Da ne širim informaciju o tragediji. To je bila zapovijed, a on je bio moj šef", rijeci su to Zorana Blacica, koji je 30. kolovoza 2007. bio dežurni operativac u JVP-u Šibenik, a u srijedu je na Županijskom sudu u Zadru nakon dugog ispitivanja i pritiskanja transkriptima i dokazima priznao da nakon dobivenih informacija o stradanju vatrogasaca na otoku Kornatu o tome nije obavijestio niti Centar 112 niti policiju.

Štoviše, svjesno im je lagao da je na Kornatu sve u redu i to po nalogu Dražena Slavice, bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika kojega se optužnicom tereti da je na Kornat helikopterom poslao maloljetnike i vatrogasce koji nisu prošli obuku za desantiranje te zbog oglušivanja na njihove vapaje u pomoc i kašnjenje s akcijom spašavanja.

Blacic je kobnog dana bio dežuran u vatrogasnoj postrojbi na radiovezi i telefonima te je zaprimio poziv vatrogasca Joška Klarica koji je u 16.20 sati javio da ima mrtvih i ozlijedenih.

Samo nekoliko minuta kasnije nazvali su s Kornata i pripadnici DVD-a Zablace potvrdivši istu informaciju, a u 17.35 sati Joško Klaric ih je izvijestio da je pronašao stradale vatrogasce i poimenice naveo mrtve. Sve je to prešuceno službama zaduženima za spašavanje, a u srijedu je na sudu konacno izišlo na vidjelo nakon što je procitan transkript razgovora izmedu Centra 112 Šibenik i JVP-a.

- Dobar dan, Centar je. Ima li što kod vas? - pitanje je dežurnoga iz Centra 112 koji je nazvao u 17.27 sati.

- Ništa novog, sve je u redu - odgovor je iz JVP-a.

- Tim bolje. Hvala - zakljucuju u Centru 112.

I prilikom novog poziva iz Centra 112 u 17.43, kada je Joško Klaric s Kornata vec javio i imena mrtvih, u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Šibenik opet su im prešutjeli informacije o tragediji. Kao i dežurnom djelatniku iz pomorske policije, kojemu je Blacic tek u 18.35 rekao da ga pusti na miru jer "na Kornatima ima svašta, i mrtvih, i izgorenih", ali da to ne širi dalje.

- To je zapovijed. To se ne raspravlja - kazao je Zoran Blacic.

Umjesto Centra 112 i policije, ispricao je, nakon poziva Joška Klarica u 16.20 zvali su Vatrogasno operativno središte u Divuljama i zatražili helikopter da pronade stradale. Na sudu su u srijedu svjedocili i tadašnji zapovjednici DVD-a Vodice i Tisno, Mirko Juricev Mikulin i Siniša Salamun.

Obojica su rekli da su na intervenciju poslali ljude koji su im bili na raspolaganju, medu njima i maloljetne Karla Ševerdiju i Marka Stancica, nisu znali reci jesu li vatrogasci prošli potrebne obuke za helikoptersko desantiranje, a izrazili su uvjerenje da je i Slavica znao da su maloljetni.

Sudenje se nastavlja 31. sijecnja, a Slavicin odvjetnik Cedo Prodanovic nakon završenog rocišta osvrnuo se na svjedocenje Zorana Blacica.

- Ne radi se o zaplotnjaštvu i skrivanju cinjenica. Mjere pomaganja su poduzete puno ranije. Nisu se obratili Centru 112 zato što su se obratili VOS-u u Divuljama. Nema znaka jednakosti izmedu nedavanja informacije i nepoduzimanja mjera spašavanja - rekao je Prodanovic.


Podijeli: Facebook Twiter