Slavenkina borba za život

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na premijernoj projekciji dokumentarca Petra Krelje o životu književnice i publicistkinje Slavenke Drakulic, održanoj u zagrebackom kinu Europa, možda je najzanimljivije bilo pratiti paralele: vidjeli smo spisateljicu kako u jednom intervjuu iz ranih osamdesetih pršti od aktivistickog bijesa prema manjkavostima tadašnjeg zdravstvenog sustava, a vidjeli smo je i u novije vrijeme, kako zrelo i trezveno - a ipak s još puno strasti - govori o tome što je taj sustav ucinio njoj dok se zbog teškog bubrežnog oboljenja borila za život.

Slavenka Drakulic je u ovome filmu prije svega bolesnica. Dvije najteže epizode njezina života bile su one u kojima joj je otkazao bubreg - prvi put u njenim dvadesetima, kad je u zadnji tren spašena transplantacijom; a drugi put prije desetak godina kad joj je ponovo zatrebao bubreg po koji je otišla u SAD.

Prvu je epizodu Krelja, kao redatelj i scenarist, zaokružio 1983. godine filmom "Na primjeru mog života", i ciji su dijelovi uvršteni u ovaj novi - "Slavenka ili o boli" - naslovljen parafrazom njezina romana "Frida ili o boli".

Usprkos tome što je bolesnica, Slavenka u ovom filmu nipošto nije žrtva. Ona je žena koja je iz teških životnih situacija izašla osnažena, bez iluzija, ali s voljom za život i bistrim umom kojim zna razluciti što je zaista bitno od onoga cime se ne isplati zamarati. Spisateljica je to i sama porucila publici prije pocetka projekcije.

- Ja nisam samo bolest. Ovaj film pokazuje cemu vas sve bolest može nauciti, rekla je.

One koji Slavenku Drakulic poznaju i vole kao književnicu, osobito ce zanimati sloj filma koji tematizira njezin profesionalni život devedesetih. Odnos s autoritarnim, predimenzionirano strogim ocem s kojim se sukobljavala u mladosti, druga je emotivna jezgra ovog biografskog dokumentarca.

Za najdirljiviji je trenutak u filmu zaslužna pak Amerikanka koja je volonterski, iz cisto humanih razloga, darovala svoj bubreg i time spasila Slavenku od gotovo izvjesne smrti. Upitana za motivaciju takvog cina, ta obiteljska žena odgovara jednostavno "A zašto ne?", prkoseci cinicnom postulatu suvremenog društva da je humanost mrtva. "Dala sam bubreg, a dobila novog clana obitelji", objasnila je.

Film je, osim velikog intervjua sa Slavenkom Drakulic koji cini okosnicu linearno ispripovijedanog života, sacinjen još i od arhivske grade i isjecaka iz igranog filma "Kao da me nema", irske redateljice Juanite Wilson. (M. HRGOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter