Slavenka Drakulić: Uvlačim se u kožu likova

Marija Ott Franolić i Slavenka Drakulić u pazinskoj Kući za pisce (D. ŠIŠOVIĆ)
Marija Ott Franolić i Slavenka Drakulić u pazinskoj Kući za pisce (D. ŠIŠOVIĆ)

Kao dobitnica županijske književne nagrade Booktiga, koja se u povodu istoimenog porečkog sajma pročitanih knjiga dodjeljuje autoru čije su knjige najposuđivanije u svim istarskim knjižnicama u protekloj godini, u pazinskoj Kući za pisce danas se predstavila poznata i cijenjena hrvatska spisateljica Slavenka Drakulić.

Moderatorica ovog književnog susreta Marija Ott Franolić je, podrobnije predstavivši autoricu, za njen posljednji roman "Optužena" rekla da je to i njen dosad najbolji roman, silno zanimljive teme o obiteljskom nasilju, ali još zanimljivijeg stila koji, više nego sama tema, drži čitatelja u stalnoj napetosti.

U romanu se smjenjuju dva glasa - jedan djevojčice, a drugi odrasle žene. Zbog hladnoće ovog potonjeg glasa "osjećamo mravce u trbuhu", istaknula je moderatorica, a autorica je zatim ispripovijedala kako je roman nadahnut stvarnim događajem, odnosno nekolicinom stvarnih događaja opisanih u novinskim crnim kronikama.

U jednom od tih slučajeva obiteljskog nasilja optužena se pred sudom nije branila, i to je autoricu posebno zaintrigiralo, jer joj je u fikcijskoj prozi trebalo "posuditi glas", kako bi se dobile sve dimenzije tog lika koji je i počinitelj i žrtva.

U romanu se također, konstatirala je moderatorica, "dekonstruira malograđanska obitelj", a na pitanje je li joj i to bila namjera, Slavenka Drakulić je odgovorila da bi takvo što bilo ideološki, dok ona u svoju prozu ne unosi direktnu angažiranost kao u svoj esejistički i novinarski rad.

"Ako je roman dobar, ljudi će sami u njemu vidjeti kritiku i angažman, ne treba je nametati kroz neke velike riječi", rekla je autorica.

Zanimljiv je i njen odnos prema likovima koje stvara u svojim romanima, jer im pristupa na glumački način, uvlači se u kožu likova jer je to nužno da bi se moglo objasniti njihovo stanje, i ne može se, živo je prepričavala Slavenka Drakulić, "izaći na kraj s tim nemirom, jer lik je u tebi kao teret, dok sve to ne izbaciš iz sebe odnosno dok sve to ne napišeš".

Moderatorici, inače književnoj komparatistici, pomalo je zasmetalo što se u medijskoj recepciji ovog romana inzistiralo na pitanjima autorici je li riječ o autobiografskim elementima odnosno o osobnom iskustvu, što je Slavenka Drakulić komentirala kratko i jasno: "Za mene kao pisca mnogo je važnija imaginacija od iskustva".

Na stolu se našao i zanimljiv primjerak romana "Optužena" koji je također dio nagrade Booktiga: taj je primjerak naime obišao sve istarske knjižnice, čitatelji su bili pozivani da u njega, na stranice knjige, upisuju svoje dojmove, a to su mogli učiniti i gosti ovog pazinskog književnog susreta, pa je tako na doista izniman način spisateljica koja je svoju knjigu "poslala u svijet" tu knjigu dobila natrag - s porukama svojih čitatelja. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter