Slavenka Drakulić gošća 10. susreta "Na Baštionu"

Slavenka Drakulić
Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić, jedna od najutjecajnijih europskih književnica, gošća je jubilarnog desetog izdanja književnog susreta "Na Baštionu". Susret će se održati u Zavičajnom muzeju u starom gradu Buzetu u petak s početkom u 19 sati. Razgovor će voditi knjižničarka Dijana Kolaković. Organizator manifestacije je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", a pokrovitelj Grad Buzet.

Pored mnogih priča i eseja, Slavenka Drakulić objavila je ukupno 13 knjiga, koje su prevedene na više od 20 europskih i svjetskih jezika. Dio njezina spisateljskog rada posvećen je zagrebačkim temama, dok se u cjelini za njezin opus može kazati da je vezan uz problematiku suvremene hrvatske stvarnosti, bilo da je riječ o razini egzistencije pojedinca, bilo da se radi o kontekstualizaciji Hrvatske unutar iskustva drugih tranzicijskih zemalja.

Publicističku karijeru Slavenka Drakulić započela je knjigom feminističkih eseja "Smrtni grijesi feminizma" (1984.), kultne knjige hrvatskog feminizma. U smislu javnoga angažmana, ima izrazito osviještenu poziciju da je svako (osobno) djelovanje ujedno i političko. Stoga je njezinom književnom opusu supripadna i feministička publicistička djelatnost. U cjelini njezina publicističkog rada riječ je o analitičko-publicističkom stilu izrazito obilježenom polemičkim kontekstom, koji se bavi ključnim temama hrvatske stvarnosti, posebno nakon pada komunizma.

Poseban uspjeh doživjela je njezina knjiga "Oni ne bi ni mrava zgazili", koja govori o ratu i posljedicama rata na sudbine pojedinca, o zločinima i odnosu zločinca i žrtve.

Slavenka Drakulić živi na relaciji Švedska - Hrvatska. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter