Slaven Tolj gost Artist Talka u galeriji Poola

Robert Pauletta, Slaven Tolj i Bojan Šumonja (D. ŠTIFANIĆ)
Robert Pauletta, Slaven Tolj i Bojan Šumonja (D. ŠTIFANIĆ)

Uoči sutrašnjeg otvorenja samostalne izložbe olimpijskog naziva "Citius, altius, fortius" (brže, više, snažnije) umjetnik Slaven Tolj danas je u podne u galeriji Poola bio gost programa Artist Talk. Tolj je odgovarao na pitanja voditelja galeriji Roberta Paulette i Bojana Šumonje, a publiku su uglavnom sačinjavali učenici pulske Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Pauletta je od Tolja prvo želio doznati kako je počeo njegov umjetnički put.

- Studirao sam u Sarajevu, a mislim da mi je od svih predavanja na akademiji zapravo najviše poslužilo odlaziti na izložbe gdje sam susreo mnoge umjetnike i kustose. Kada sam se vratio u Dubrovnik, zajedno s drugim umjetnicima i prijateljima pokrenuo sam ono što je kasnije postala Art radionica Lazareti, kazao je Tolj.

Radionica iza sebe ima 25 godina djelovanja, a Tolj je istaknuo dvije izložbe koje su uspjeli organizirati tijekom rata. Te njihove umjetničke akcije Dubrovčani su dobro prihvatili, a Art radionica Lazareti je nedugo nakon rata uspjela dobiti i svoj prostor. Paulettu je zanimalo i kako je došlo do građanske inicijative Srđ je naš, a Šumonja je autora upitao može li se aktivizmom u umjetnosti zaista utjecati na promjene u društvu.

- Dubrovnik je izgubio sve konotacije grada i postao je destinacija - nešto lijepo što se dođe razgledati. Mi okupljeni oko inicijative Srđ je naš smatrali smo da bi se izgradnjom golf igrališta na Srđu i daljnje apartmanizacije - kojoj je golf samo paravan - zapečatila sudbina ovog grada. Inicijativom smo uspjeli doći i do referenduma o zakonu o golfu, ali zbog premalog odaziva, nije prošao. Nakon toga smo stvorili i političku listu, makar je to bilo zadnje što smo htjeli napraviti i uspjeli smo dobiti tri mjesta u gradskoj skupštini. Bez naših predstavnika nije bilo moguće oformiti većinu pa su, kada je trebalo glasati o golfu na Srđu, i lijeve i desne stranke stupile u koaliciju, kazao je Tolj.

Izložba "Citius, altius, fortius" bila je postavljena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt gdje je Tolj intervenirao na stalnom postavu. U sklopu pulske izložbe bit će izloženi fotomaterijali s te izložbe, siluete političara koji igraju golf i isječci iz novina s citatima političara. Izložba Slavena Tolja u galeriji Poola ostaje otvorena do 4. travnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter