Slatki uskrsni doručak u Rovinju i Poreču

Uskrsne slastice za Rovinjce i turiste 
Uskrsne slastice za Rovinjce i turiste 

Nakon što je prestala dosadna jutarnja kiša Rovinjci su izašli na središnji gradski trg. Na trg su stigli i turisti, a najviše ih je krenulo u razgledavanja staroga grada.

Za praznični ugođaj pred hotelom Adriatic akustični duo - Davor i Gracijan Terzić - izvodio je najpoznatije evergrine. Rovinjci i njihovi gosti najviše su se obradovali slatkom uskrsnom doručku, koji je, kao i sva događanja uz najveći kršćanski praznik, organizirala Turistička zajednica Rovinja u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem.

Učenice Strukovne škole Eugena Kumičića su za ovu prigodu pripremile paletu tradicionalnih uskrsnih slastica. Bilo je tu nekoliko vrsta pinci, fritule, kroštule, povetice i pandišpanja.

Najviše su se razgledavali ručno izrađeni čokoladni zečići, pilići i jaja, ukusno aranžirani u pletenoj košarici. Ugodne za oko i ukusne za nepce, slastice su brzo razgrabljene.

Nastavnice Silvia Cah i Sandra Živolić su nam rekle da je škola pripremom ovih delicija nastojala obradovati sugrađane i turiste, ali i među učenicama održati tradiciju pripreme domaćih uskrsnih slastica.

Za pripremu je utrošeno stotinjak jaja, 30 kg brašna, dvije kašete jabuka, pet kilograma oraha i brojne druge namirnice. Najviše vremena utrošilo se za pripremu i pečenje pinci, čije se tijesto mora dvaput dizati.

U Rovinju za uskrsne blagdane boravi 4.300 turista, koji bi trebali ostvariti oko 14.700 noćenja, 10 posto više nego lani. Vrijeme uglavnom provode u Maistrinim hotelima ili, kada ne kiši, izlaze u razgledavanje grada. Najhrabriji su se u grupama uputili u rekreativnu vožnju biciklima.

Pred sam Uskrs je, nakon što je postavljen plinovod i ostala infrastruktura, ponovno moguće prometovati Vijencem braće Lorenzetto, što je poboljšalo povezanost između južnog i sjevernog dijela grada. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)

Uskrsni doručak u Poreču usprkos kiši
U nešto drugačijem obliku od planiranog, ali u prilično dobrom raspoloženju domaćih i stranih posjetitelja oboružanih šarenim kišobranima, protekao je uskrsni doručak na porečkom Trgu slobode, u organizaciji Turističke zajednice i udruge Bio Istra.

Kako je direktor TZ- a Nenad Velenik i najavio, očekivana kiša i tmurno vrijeme nisu spriječili najavljeno druženje prije središnje sv. mise u Eufrazijevoj bazilici, uz ponudu 1.500 pisanica, pršuta i šunke, pince, kolača, mlade kapule i vina te glazbu, pjesmu, pa i ples folklornog društva "Balun" iz Vodnjana. I taj se izbor pokazao dobrim.

Pripremljeno je, i vrlo brzo podijeljeno, 120 kilograma tipičnih namirnica za istarski uskrsni doručak. U njima su uživali uglavnom turisti koji su oživjeli Decumanus i druge starogradske ulice na kojima su se miješali talijanski, njemački, engleski i francuski jezik, a zatim stiskali ispod obližnje terase i velikih suncobrana okolnih kafića. Prema bukinzima i najavama u Poreču se tijekom vikenda očekivalo oko 4.000 dolazaka i 15.000 noćenja.

No, bilo je tu i Porečana koji su prisustvovali misi u crkvi Gospe od Anđela na trgu, te napravili kratak đir po centru da provjere atmosferu prije ručka, ili su se uputili u baziliku.

Na štandovima, očekivano, nije bilo najavljenih domaćih proizvođača tartufa, kolača, likera, ribljih prerađevina, slavonskih mesnih specijaliteta i druge hrane i ukrasa, kao ni predstavnika kreativne radionice Doma za starije i nemoćne, a divovska je pisanica ostala pokrivena platnom, golicajući maštu okupljenih. No, višednevni program, koliko to vremenske prilike dozvole, ide dalje i u ponedjeljak kada će u podne uslijediti degustacija medene pisanice s likerima. (K. FLEGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter