Slatki krumpir teži od tri kilograma!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Golemi slatki krumpir, težak više od tri kilograma, ovih su dana ubrali supružnici Dario i Rita Soldatic što na svom živopisnom imanju u Rogovicima kraj Tara vec godinama proizvode voce, povrce i ljekovito bilje.

Ove su godine prvi put zasadili krumpir ove sorte, takozvani americki, koji doduše zna dati plodove od kilograma i pol, no samo rijetko teže od tri kilograma.

Klima i tlo u Rogovicima ocito im odgovaraju jer je dvadesetak biljcica što su supružnici zasadili u srpnju sada dalo oko 80 kilograma ploda.

- Sadnice smo dobili iz Italije, tamo se vec sade plantažno, a veci primjerci na tržištu dostižu cijenu od cetiri eura. Ako želite uzgojiti mladice, vršak gomolja treba staviti u vodu i cekati da suprotni vrh proklija, otkriva nam domacin.

Isprobali su ih frigane i kuhane – okusom podsjecaju na kesten, a mogu se ispeci ili koristiti u kolacima i slasticama. Gospoda Rita veli da ga je moguce upotrijebiti cak i kao ukrasnu biljku jer stvara velike busene, šireci se brzo i lako poput bršljana.


Podijeli: Facebook Twiter