Slatke paprike poticu mršavljenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ranije studije su pokazale kako sastojak cili papricice kapsaicin pomaže kod gubitka viška kilograma, a novo istraživanje kanadskih znanstvenika je otkrilo kako i slatke paprike mogu biti od koristi kod mršavljenja.

Prema rezultatima studije alkaloidi kapsinoidi koji se nalaze u slatkim paprikama uzrokuju vecu potrošnju energije na nacin da poticu iskorištavanje masnog tkiva kao izvora energije.

U studiji je sudjelovalo 12 zdravih muškaraca ciji BMI u prosjeku iznosi 24,3. Polovina ispitanika je uzimala placebo, dok je druga polovina uzimala procišceni ekstrakt kapsinoida. Metabolicki i termogenicki ucinak kapsinoida mjeren je u stanju mirovanja te 90 minuta nakon režima tjelovježbe umjerenog intenziteta.

Rezultati su pokazali kako svakodnevni unos 10 mg kapsinoida povecava bazalni metabolizam za oko 20 % te je zabilježeno kako unos kapsinoida povecava i oksidaciju lipida u stanju mirovanja.

Metabolicki ucinak kapsinoida najizraženiji je u stanju mirovanja, dok u fazi tjelovježbe ne pokazuju slicno djelovanje, no znanstvenici su ustvrdili kako postoje indicije da unos kapsinoida u kombinaciji s umjerenom tjelovježbom ipak ostvaruje odredeni utjecaj na mehanizam iskorištavanja masti.


Podijeli: Facebook Twiter