Slatka proslava svete Marije Vele

Izložba kolača na Batistelinoj šterni (M. RIMANIĆ)
Izložba kolača na Batistelinoj šterni (M. RIMANIĆ)

U sklopu bogatog programa proslave Svete Marije Vele u Vižinadi održana je i 19. Slatka Istra, izložba tradicijskih istarskih kolača. Na izložbu održanu na slikovitoj Batistelinoj šterni pristiglo je čak 256 uzoraka slastica iz raznih krajeva Istre, iz pećnica 123 domaćice. Među kolačima koji su svojim izgledom, ali i mirisom mamili pozornost velikog broja posjetitelja moglo se naći ponešto za svačiji ukus.

I muškadini pekli slastice

Međutim, koji su kolači najbolji, zapravo koji zadovoljavaju stručne kriterije odlučio je žiri u sastavu: Pino Vorić, Vesna Medvedec, Stanislav Poropat, Bruno Šimonović, Silvija Roža i Irena Janko. Po njihovom mišljenju najbolje fritule ispekla je Leticija Šestan iz Berma, najbolje kroštule Dušanka Kleva iz Brda kod Momjana, najbolja pinca bila je ona iz pećnice Loredane Visintin iz Krasice. Najbolju poveticu ispekla je Rita Ritossa iz Vižinade, a najbolji pandešpanj Suzana Dešković iz Kostanjice.

Nagrada za najbolji bucolaj došla je u vrijedne ruke Rosse Jugovac iz Svetog Ivana-Krasice, a za najbolje breskve Ani Žufić iz Šaini kod Žminja. Po ocjeni žirija najbolje je paštine pripremila Kristina Laković iz Svetog Lovreča, a cukerančiće Nikola Lakošeljac iz Škropeti. Nikola je jedan od petorice "muškardina" među jakom konkurencijom domaćica na prestižnoj Slatkoj Istri.

Slavljenički ugođaj na središnjem trgu u Vižinadi ukrašenom kolačima upotpunio je promenadni koncert velikog puhačkog orkestra sastavljenog od članova limenih glazbi iz Vižinade i Kastva. Repertoarom popularnih skladni "limenjaci" su oduševili publiku: tako je jedan njemački turist, pod dojmom glazbe, ukusnih kolača i dobrog vina javno obznanio kako je to najbolji orkestar u Hrvatskoj. Koliko je dobro vino s Vižinaštine i koliko pojačava doživljaje, posjetitelji su se mogli uvjeriti u tamošnjoj sportskoj dvorani u kojoj su uz odlična vina mogli kušati i lokalna maslinova ulja, ali i druge domaće proizvode lokalnih vinara, maslinara i poljoprivrednika. Mogli su na jednom mjestu vidjeti i kušati ono najbolje što Vižinada može ponuditi.

Najbolji voz i relax terasa

Nakon proglašenja pobjednika 19. Slatke Istre program je nastavljen uz Tu i tamo bend, Jasmina Stavrosa i Banana bend. Budući da se u sklopu Slatke Istre ocjenjuje i najljepša okućnica u Vižinadi, nagradu za "najbolji voz" ove su godine dobili Đana i Damir Ritoša, a za "relax terasu" Lorena i Moris Beato. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter