Slatka Istra: Pobijedile iskusne slastičarke

Nina Blažević i Bartolović Đitka, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije u Istarskoj županiji
Nina Blažević i Bartolović Đitka, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije u Istarskoj županiji

Nakon vikenda tijekom kojeg su žene (i dva dečka) diljem Istre ispekle rekordnih 311 različitih kolača koji su dovezeni u Vižinadu, otpočela je šesnaesta izložba autohtonih istarskih kolača "Slatka Istra".

Redovi paština i fritula, pandešpanja i pinci okupirali su staru šternu oko koje su se skupljali znatiželjnici koji su čekali deset sati kad će se izloženi primjerci moći kupiti i pojesti. Žiri koji su činili Vesna Medvedec, Pino Vorić, Stanislav Poropat i Bruno Šimonović dodijelio je nagrade iskusnim istarskim slastičarkama od kojih većina iza sebe ima pokoju nagradu.

Majka i kći Dorijana i Samanta Smilović iz Buja nagrađene su za bucolaj, odnosno pandešpanj dok je Jolanda Fatorić iz Ferenci pripremila najbolju pincu, a Rita Rimanić iz Svetog Lovreča najukusniju poveticu. Za sitne kolače nagrađene su Graciela Benedetti iz Vižinade za paštine, Dušanka Kleva iz Brda pored Momjana za kroštule, Marija Milohanić iz Male Trabe za cukerančiće, a Leticija Šestan za fritule i to drugu godinu za redom.

Posebna kategorija bila je istarska užanca za što je nagrađena Danijela Koraca iz Vejaki koja je paštine postavila u kola od tijesta i nasula kakao i obojani kokos na podlogu uz nekoliko "ptičica". "Kad imaš ideju, triba zasukati rukave i ostvariti je", rekla je Daniela zadovoljna zbog osvojenih nagrada koja će time, barem na neko vrijeme, zaključiti svoje sudjelovanje na Slatkoj Istri.

Najveći kuriozitet bio je pjesnički kolač: nakon Verši na šterni, pjesničkog susreta koji se tradicionalno održava u Vižinadi, napravljena je posebna kategorija za pjesnike u kojoj je nagrada dodijeljena Egidiji Baldini iz Poreča koja je ispekla dobar pandešpanj.

Sudionika je ove godine bilo 37 više nego lani, čak 143, a smotru su tradicionalno pripomogli brojni volonteri koji bi "ispunili jednu kurijeru", rekla je Gordana Botezar koja je u Općini Vižinada zadužena za sve manifestacije.

Novi gosti na smotri pristigli su iz Udruge za skrb oboljelih od celijakije Istarske županije. Oni su pripremili gotovo sve potrebno za istarsku užancu, samo što je brašno u njihovim kolačima bez glutena koji oboljeli ne mogu probaviti. " Teško je kad prijatelji nešto jedu i guštaju, a ja ne smijem", rekla je Nina Blažević koja ima četrnaest godina i broji se kao jedna od 140 oboljelih u Istarskoj županiji.

Kako troškovi tjestenine bez glutena višestruko premašuju troškove obične, hrani se povrćem i voćem koje nije izostalo ni u kolačima bez glutena: na njihovom bogatom dijelu stola mogle su se pronaći i ušećerene trešnjice i breskvice. Feštu je uobičajeno pratio sajam vina, ulja i domaćih proizvoda vižinaštine te pučka zabava koja je uz Lidiju Bačić potrajala do dugo u noć. (Napisala i snimila M. DAMJAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter