Slasno fažansko "More na stolu"

On zna kako se veže konop
On zna kako se veže konop

Više od tisuću posjetitelja okupila je manifestacija "More na stolu" koja je održana u nedjelju navečer na fažanskoj rivi. Za 25 kuna, koliko je koštao svaki od tri ponuđena menija, posjetitelji su imali priliku guštati u pravim gurmanskih delicijama.

Svaki meni je nudio pet malih, ali slasnih sljedova u kojima je naglasak bio na sardeli kombiniranoj s raznim začinskim biljem. U prvom meniju bio je poslužen pâté od slanca sa slanim filetom, pohane sardele u tempuri od piva, leća s rajčicom i tikvicama, salata od cherry rajčice, fileta naranče i mariniranih sardela. U drugom je bio burger sa sardelama u pikantnom umaku, pikantni namaz od sardela s parmezanom i maslinovim uljem, leća s rajčicom i tikvicama, salata sa slanim sardelama, grahom, tikvicama i maslinovim uljem. Treći se sastoji od polpete od sardela s rajčicom i kaduljom, palente s aromatičnim travama (rukola, ružmarin i kadulja), salate od tikvice, malancana i sardela te sardela na savor.

U tako bogatoj ponudi bilo je teško odabrati samo na osnovu opisanog pa su Fažanci ponuđeno prezentirali na pokaznom stolu kako bi gurmanima olakšali izbor. Osim toga, posjetitelji su mogli kupiti i ostale domaće proizvode: maslinovo ulje, pršut, sir, skutu, med, vino i rakiju.

U suradnji s fažanskim ribarima održana je i kreativna radionica Ribarske akademije sardela kada su izrađivani tradicijski ribarski alati, a što su vodili Angelo Rabar, Gianni Toffetti, Blaž Piton, Renato Tomašić, Lučana Debeljuh, Franko Keršin, Sergio Filipić, Egidio Paris, Nini Orlić, Danica Tomašić i Marina Orlić. Za djecu je održana likovna radionica.

Na lukobranu je turistička zajednica izložila 40-ak fotografija koje su nastale u protekle dvije-tri godine, a čiji je zajednički naziv Pozdrav suncu. Za dobru zabavu su se pobrinuli klapa Opatija i Erik Balija te Duo Bevanda. (P. GREGOROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter