Slasne na pizzi, neizostavne u prilozima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okruglice od mljevene teletine možete uvaljati u krušne mrvice i poslužiti kao predjelo, skuhati u bistrim juhama kao dodatak, a pecene s umakom od rajcice i prilogom kao glavno jelo. Svestrane okruglice bez problema prelaze granice jela i priloga, ali i nacija.

Južnotirolski specijalitet su heljdine okruglice, koje se pripremaju od žemlji uz dodatak heljdina brašna. Tijestu se dodaje i sivi sir narezan na kockice. Da bi ostale okrugle, prije pripreme dobro ih je uvaljati u malo brašna.

U Bugarskoj ih, kao i u dijelovima Hrvatske, nazivaju cufte, a pripremaju ih od mljevenoga juneceg i svinjskog mesa s krušnim mrvicama i nasjeckanim lukom.



Kineske mesne okruglice poznate su i kao "lavlje glave" jer se prave u razlicitim velicinama, od pet do deset centimetara promjera. Male okruglice, kuhane na pari ili u vodi, koriste u juhama, a kantonske okruglice od junetine serviraju uz jelo dim sum.

Afganistanci mesne okruglice dodaju pizzi, a kod Talijana neizostavan su dio objeda. Nema li okruglica u glavnom jelu, sigurno su u juhi.

Z
amrznute za brzo jelo
Mesne okruglice mogu se zamrznuti, ali najprije ih je potrebno dovršiti. Možete ih složiti na pladanj, pokriti folijom i zamrznuti. Zatim ih pakirajte u kolicinama potrebnim za jedan obrok i potrošite u roku od tri mjeseca. Rok uporabe je tri mjeseca, a dodaje li se slanina, traju mjesec dana manje. Možete ih odmrznuti i skuhati u umaku od rajcice.



A
romaticne kuglice s vrganjima
S
astojci: 200 g staroga kruha bez kore, 50 ml vrhnja, 100 ml mlijeka, 100 g maslaca, 3 jaja, 1/2 žlicice soli, 400 g vrganja, 40 g brašna.
Priprema:
Narežite kruh na kockice, dodajte vrhnje, mlijeko, 50 g rastopljenog maslaca i jaja te zacinite muškatnim orašcicem, solju i paprom. Ostavite 60 minuta da omekša. Gljive narežite na kockice. Popržite 20 g usitnjene ljutike i cešanj cešnjaka, dodajte gljive i pirjajte dok ne ispari tekucina. Dodajte zacine. Ohladite gljive i s brašnom ih dodajte namocenom kruhu. Izmiješajte, oblikujte u okruglice i kuhajte oko 12 minuta dok ne isplivaju na površinu. Poslužite ih uz zelenu salatu ili rastopljeni maslac s parmezanom.

T
urski specijalitet
S
astojci: 1 kg krumpira, šalica brašna, 2 jaja, pola žlicice sode bikarbone, 10 dag svježeg sira, žlicica soli, žlica maslaca, šalica kiselog vrhnja, 2 cešnja cešnjaka.
Priprema:
Skuhani krumpir ogulite i dobro izgnjecite da ne ostanu grudice. Cim se ohladi, dodajte sir, jaje, sodu bikarbonu i brašno. Ako je tijesto premekano, dodajte malo brašna. Izradite okruglice velicine oraha. Pržite na maslacu dok ne postanu zlacane. Prelijte vrhnjem s usitnjenim cešnjakom.


Podijeli: Facebook Twiter