Slasna umaška izložba kruha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni su Umažani prošlog vikenda došli provjeriti što se to peklo u pecnicama dvadesetak domacica, ali i pojedinih restorana i pekara, koji su sudjelovali na slasnoj izložbi kruha Zajednice Talijana Fulvio Tomizza. Prvo je mjesto osvojila Lidia Kocijancic, drugo Isabella Busletta, a trece Iole Giurissevich, dok je posebnu pohvalu zaslužila Leonilda Zubin. Kvaliteta prijavljenih štruca, panina i drugih pekarskih kreacija bila je vrlo visoka, a uloženi trud nemjerljiv, pa se ocjenjivacka komisija, u kojoj su bili dogradonacenik Mauro Jurman, predstavnik istarskog Slow Fooda Glauco Bevilacqua i poznata slasticarska majstorica Dragica Lukin iz Ville Soši, poprilicno namucila oko donošenja odluke.

To znaci i da posjetitelji nikako nisu mogli pogriješiti, bez obzira koje su se izloške odlucili degustirati. O kruhu, obicajima vezanim uz njegovu pripremu, ali i njegovom društvenom znacaju, govorio je profesor Marino Vocci, dok je Gianfranco Abrami priredio izložbu živopisnih autorskih fotografija na temu pekarskog majstorstva i starinskih peci. Predsjednik ZT-a Giuseppe Rota je pozdravljajuci okupljene podsjetio i da rijec «compagno» (drug) zapravo dolazi od latinskog izraza «cum panis» koji se odnosi na osobu s kojom dijelimo isti kruh.


Podijeli: Facebook Twiter