Slasna pita od trešanja i oraha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opatijka ili cvetici, duraža, matešinka... Nit' su dame iz Opatije, a bome ni rožice... Rijec je o slatkim, rumenim - Lovrankama. Odnosno, lovranskim crešnjama (ili trešnjama) koje ce biti glavna (jestiva) atrakcija 9. dana crešanj va Lovrane koji su poceli u ponedjeljak 1. lipnja, i traju do 14. lipnja. Slatke (i slane) tajne ovih rumenih plodova otkrio nam je Boris Mihovilic, šef kuhinje Ville Astra u Lovranu u kojoj organiziraju i posebne kuharske radionice s trešnjama u glavnoj ulozi. Dakle, lovranske trešnje, odnosno crešnje... Duraža je najbolja za štrudle, tu je i matešinka, malo kisela je pak fruštelka. A brtošinka je u Lovran stigla iz - Južne Amerike.
- Crešnje su odlicne za slatko, ali i za slano. Od slatkog se najviše rade pite, štrudle, kompot, može se raditi i sladoled, torte... Dobre su primjerice pomiješane sa svježim sirom. A od slanih jela, meni osobno je dobra juha od trešanja, slažu se dobro sa škampima, mesom od kunica, puretinom te s divljaci. Po svijetu se trešnje jako koriste kao prilog uz divljac. A mnogi ne znaju da se mogu iskoristiti i peteljke, doduše ne za jelo, nego za caj koji je odlican za cišcenje mokracnih kanala - kazao nam je Mihovilic, pojašnjavajuci koja je koja trešnja na kilogramima primjeraka u košicima, a koje su, doznajemo, stigle ravno iz njegova vocnjaka u Dobrecu.
- Ovo leto su dobro rodile, magari je falilo malo dažja na pocetke, vela je suša, dodaje ovaj majstor kuhinje, otkrivajuci kako su se nekada s novcem od prodanih trešanja - «kupovali libri za školu».A gastronomija trešnju danas spaja na najrazlicitije nacine, no pojašnjava Mihovilic, odlicna je kombinacija s bademima. Tako se u nadjev za pitu ili štrudlu trešnjama slobodno može dodati mljevenih badema ili likera od mendule...
Stoga, mašti na volju i rumeni vam dobar tek!

Sastojci:

(za 4 osobe)

1 kg trešanja

2 limuna

1 štapic kore od cimeta

2 dl pjenušca

0,03 l vodke

malo kiselog vrhnja

kora jednog limuna

1 list želatine

tabasco po želji

sol

Priprema: U tri decilitra posoljene vode dodati cimet i skuhati temeljac (kuhati oko 15 minuta). Temeljac ohladiti i dodati ocišcene trešnje, sok od limuna, tabasco, vodku i rastopljenu želatinu. Sve zajedno izmiksati i staviti u hladnjak da se hladi. Ohladenu juhu procijediti, dodati pjenušac i dekorirati kiselim vrhnjem. Servirati hladno.


Podijeli: Facebook Twiter