Opatijka ili cvetici, duraža, matešinka... Nit' su dame iz Opatije,
a bome ni rožice... Rijec je o slatkim, rumenim - Lovrankama. Odnosno,
lovranskim crešnjama (ili trešnjama) koje ce biti glavna (jestiva)
atrakcija 9. dana crešanj va Lovrane koji su poceli u ponedjeljak 1.
lipnja, i traju do 14. lipnja. Slatke (i slane) tajne ovih rumenih
plodova otkrio nam je Boris Mihovilic, šef kuhinje Ville Astra u
Lovranu u kojoj organiziraju i posebne kuharske radionice s trešnjama u
glavnoj ulozi. Dakle, lovranske trešnje, odnosno crešnje... Duraža je
najbolja za štrudle, tu je i matešinka, malo kisela je pak fruštelka. A
brtošinka je u Lovran stigla iz - Južne Amerike.
- Crešnje su odlicne za slatko, ali i za slano. Od slatkog se
najviše rade pite, štrudle, kompot, može se raditi i sladoled, torte...
Dobre su primjerice pomiješane sa svježim sirom. A od slanih jela, meni
osobno je dobra juha od trešanja, slažu se dobro sa škampima, mesom od
kunica, puretinom te s divljaci. Po svijetu se trešnje jako koriste kao
prilog uz divljac. A mnogi ne znaju da se mogu iskoristiti i peteljke,
doduše ne za jelo, nego za caj koji je odlican za cišcenje mokracnih
kanala - kazao nam je Mihovilic, pojašnjavajuci koja je koja trešnja na
kilogramima primjeraka u košicima, a koje su, doznajemo, stigle ravno
iz njegova vocnjaka u Dobrecu.
- Ovo leto su dobro rodile, magari je falilo malo dažja na pocetke,
vela je suša, dodaje ovaj majstor kuhinje, otkrivajuci kako su se
nekada s novcem od prodanih trešanja - «kupovali libri za školu».A gastronomija trešnju danas spaja na najrazlicitije nacine, no
pojašnjava Mihovilic, odlicna je kombinacija s bademima. Tako se u
nadjev za pitu ili štrudlu trešnjama slobodno može dodati mljevenih
badema ili likera od mendule...
Stoga, mašti na volju i rumeni vam dobar tek!
Sastojci:
(za 4 osobe)
1 kg trešanja
2 limuna
1 štapic kore od cimeta
2 dl pjenušca
0,03 l vodke
malo kiselog vrhnja
kora jednog limuna
1 list želatine
tabasco po želji
sol
Priprema: U tri decilitra posoljene vode dodati cimet i skuhati temeljac (kuhati oko 15 minuta). Temeljac ohladiti i dodati ocišcene trešnje, sok od limuna, tabasco, vodku i rastopljenu želatinu. Sve zajedno izmiksati i staviti u hladnjak da se hladi. Ohladenu juhu procijediti, dodati pjenušac i dekorirati kiselim vrhnjem. Servirati hladno.