Slano, slatko, dizajnirano i ukusno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od trenutka otvaranja u 10 sati ujutro, pazinska sportska dvorana vrvjela je u subotu mnoštvom sladokusaca, posjetitelja jedinstvenog Festivala palačinki. Ove godine organiziran po načelu "jedi koliko možeš", Festival je posjetiteljima za ulaznicu od 30 kuna nudio konzumaciju neograničenog broja palačinki. Kako je izbor bio vrlo raznolik, posjetitelji su na Festivalu mogli i doručkovati, i ručati i večerati, ili se samo malko osladiti, već prema apetitu i kapacitetu.

Palačinke su se nudile na petnaestak mjesta, a onih običnih, jednostavnih palačinki, ispečenih, namazanih i zarolanih, gotovo da i nije bilo: svaka je vrsta imala poneki autorski pečat, a mnoge su se doimale ne samo kao maštovite gastronomske kreacije, već i kao dizajnirani umjetnički predmeti. U slanim palačinkama moglo se pronaći špinata, kobasica, tartufa, šunke, sira, bilo je i pohanih i zapečenih; dok su slatke varijante mamile mnoštvom boja i preljeva, u kombinacijama od voćnih do čokoladnih. Svakako je bilo atraktivno što su se palačinke pripremale neposredno pred posjetiteljima, svatko je mogao gledati ne samo kako se peku, već i kako se i čime nadijevaju, kako se aranžiraju na tanjuru, i što im sve daje onaj završni "touch" koji potencijalnog kušača stavlja pred konačnu odluku da li da uzme onu koja se nudi pred njim, onu lijevo ili onu zdesna. Nije ni čudo što je geslo pazinskog Festivala palačinki: "Jedna nije dovoljna!".

Malo veći značaj, lokacijom i površinom štanda, na ovom je Festivalu pridan Istarskoj i Pazinskoj palačinki, kreacijama koje su osmislili popularni pobjednici TV-showa "Tri-dva-jedan, kuhaj!" Martin Špaček i Kristijan Benić. Špačekova je Istarska palačinka slana, sa špinatom, pancetom, kobasicama, maslinama, skutom, jajem, ljubičastim lukom i bijelim vinom; dok je Benićeva Pazinska palačinka slatka, s medom, jabukama, orasima, jabučnim sokom i razmrvljenim pazinskim cukerančićem, slasticom koja je uoči ovog Festivala upisana u listu hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Uživanje u palačinkama uljepšano je brojnim popratnim programima, poput radionica za djecu, nastupa mađioničara, predstavama, nastupima pjevača, Festival su posjetili i sveti Nikola i Djed Mraz, a u večernjem zabavnom programu nastupit će The Night Express i Maja Šuput. Kao i prethodnih godina, festival se nije sveo samo na sportsku dvoranu, već se i proširio gradom: pazinski dućani nudili su slatki popust, kino i muzeji su za goste Festivala pojeftinili svoje ulaznice, a pazinski ugostitelji u svoju ponudu uvrstili vlastite kreacije palačinki. (Davor ŠIŠOVIĆ, Snimio: Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter